Сајам окупио младе иноваторе у Дому омладине

Катарина Шапоња
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Мете које гађају роботи, паметни пластеник са соларним панелом, игрице за памћење за све узрасте и иновативне фризуре само су нека од ученичких дјела која су представљена на Међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва “Иност младих 2024” у Дому омладине.

Ученица бањалучке Технолошке школе Николина Вујмиловић рекла је за “Глас Српске” да су она и њене колегинице за тему изабрале однос човјека и вјештачке интелигенције.

- Приказале смо АИ мајку са бебом и живог човјека од крви и меса, уз поруку да никако не смијемо дозволити да се угаси човјечанство, јер је вјештачка интелигенција само интелигенција без емоција - појашњава Вујмиловићева.

Своје креације представила је и бањалучка Политехничка школа, смјер дизајнер модни техничар, а једна од креаторки Катарина Јолџић истакла је да су фокус ставиле на рециклажу одјевних предмета попут кошуља, сукања, али и торби.

- Торбе су направљене од кеса и мајица, док смо сукњу израдиле од татине старе кошуље - казала је она и додала да инспирацију проналазе на разне начине, а скице цртају саме.

Ученици Средње школе “Никола Тесла” Теслић приказали су игрицу за памћење за све узрасте назива “Бустер за концентрацију”, а један од учесника Стефан Радонић открио нам је како су дошли на ову идеју.

- Због ужурбаности свијета и развоја технологије људи све више губе моторичке способности, а ова игра ће им помоћи да их поврате у некој мјери - казао је Радонић те истакао да нису ту да се такмиче него да учествују и прикажу своја открића.

Предсједник Савеза иноватора Републике Српске Милован Бајић рекао је да је ове године по 26. пут организована ова манифестација која је посвећена Дану града и 170. годишњици од рођења Михајла Пупина.

- Ове године имамо излагаче ученике основних и средњих школа и студенте и одрасле иноваторе. Пријављено је око 400 експоната са више од 500 излагача из Републике Српске, ФБиХ, Србије и Русије - казао је Бајић.

Савјетница градоначелника Ведрана Проле је истакла да је град, као и претходних година, подржао овај догађај, како финансијски тако и уступањем простора.

- Позивам суграђане да се придруже овом догађају и да на тај начин дају подршку младима и њиховом предузетничком духу - навела је Проле.

Директор Градске развојне агенције Невен Станић казао је да је ова агенција подржала “ИНОСТ младих” те да имају добру сарадњу са Удружењем иноватора града Бањалука, из чега је произашла и организација Сајма иноватора и инвеститора, који је одржан лани.

- Након тог сајма настала је Дигитална платформа иновација Републике Српске, која ће бити представљена у склопу овог сајма - навео је Станић.

Манифестација ће трајати до сутра, када је предвиђена додјела награда и проглашење побједника. Током манифестације у Ректорату Универзитета у Бањој Луци планирана је промоција књиге инжењера Милана Божића “Пупинови патенти и његова филозофија”.

Нови конкурс

Помоћник министра за научнотехнолошки развој Српске Зоран Бјелајац позвао је излагаче и младе иноваторе да конкуришу за још један конкурс ресорног министарства за најбољу технолошку иновацију који траје до 5. маја и да покушају да реализују своје иновације.

- Влада Српске ће наставити да пружа подршку кроз развој јединственог еко-система Републике Српске. Круна тог еко-система је научнотехнолошки парк који је основан у кампусу Универзитета у Бањалуци и његова изградња ће почети ове године - рекао Бјелајац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана