Sajam okupio mlade inovatore u Domu omladine

Katarina Šaponja
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Mete koje gađaju roboti, pametni plastenik sa solarnim panelom, igrice za pamćenje za sve uzraste i inovativne frizure samo su neka od učeničkih djela koja su predstavljena na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva “Inost mladih 2024” u Domu omladine.

Učenica banjalučke Tehnološke škole Nikolina Vujmilović rekla je za “Glas Srpske” da su ona i njene koleginice za temu izabrale odnos čovjeka i vještačke inteligencije.

- Prikazale smo AI majku sa bebom i živog čovjeka od krvi i mesa, uz poruku da nikako ne smijemo dozvoliti da se ugasi čovječanstvo, jer je vještačka inteligencija samo inteligencija bez emocija - pojašnjava Vujmilovićeva.

Svoje kreacije predstavila je i banjalučka Politehnička škola, smjer dizajner modni tehničar, a jedna od kreatorki Katarina Joldžić istakla je da su fokus stavile na reciklažu odjevnih predmeta poput košulja, sukanja, ali i torbi.

- Torbe su napravljene od kesa i majica, dok smo suknju izradile od tatine stare košulje - kazala je ona i dodala da inspiraciju pronalaze na razne načine, a skice crtaju same.

Učenici Srednje škole “Nikola Tesla” Teslić prikazali su igricu za pamćenje za sve uzraste naziva “Buster za koncentraciju”, a jedan od učesnika Stefan Radonić otkrio nam je kako su došli na ovu ideju.

- Zbog užurbanosti svijeta i razvoja tehnologije ljudi sve više gube motoričke sposobnosti, a ova igra će im pomoći da ih povrate u nekoj mjeri - kazao je Radonić te istakao da nisu tu da se takmiče nego da učestvuju i prikažu svoja otkrića.

Predsjednik Saveza inovatora Republike Srpske Milovan Bajić rekao je da je ove godine po 26. put organizovana ova manifestacija koja je posvećena Danu grada i 170. godišnjici od rođenja Mihajla Pupina.

- Ove godine imamo izlagače učenike osnovnih i srednjih škola i studente i odrasle inovatore. Prijavljeno je oko 400 eksponata sa više od 500 izlagača iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i Rusije - kazao je Bajić.

Savjetnica gradonačelnika Vedrana Prole je istakla da je grad, kao i prethodnih godina, podržao ovaj događaj, kako finansijski tako i ustupanjem prostora.

- Pozivam sugrađane da se pridruže ovom događaju i da na taj način daju podršku mladima i njihovom preduzetničkom duhu - navela je Prole.

Direktor Gradske razvojne agencije Neven Stanić kazao je da je ova agencija podržala “INOST mladih” te da imaju dobru saradnju sa Udruženjem inovatora grada Banjaluka, iz čega je proizašla i organizacija Sajma inovatora i investitora, koji je održan lani.

- Nakon tog sajma nastala je Digitalna platforma inovacija Republike Srpske, koja će biti predstavljena u sklopu ovog sajma - naveo je Stanić.

Manifestacija će trajati do sutra, kada je predviđena dodjela nagrada i proglašenje pobjednika. Tokom manifestacije u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci planirana je promocija knjige inženjera Milana Božića “Pupinovi patenti i njegova filozofija”.

Novi konkurs

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Srpske Zoran Bjelajac pozvao je izlagače i mlade inovatore da konkurišu za još jedan konkurs resornog ministarstva za najbolju tehnološku inovaciju koji traje do 5. maja i da pokušaju da realizuju svoje inovacije.

- Vlada Srpske će nastaviti da pruža podršku kroz razvoj jedinstvenog eko-sistema Republike Srpske. Kruna tog eko-sistema je naučnotehnološki park koji je osnovan u kampusu Univerziteta u Banjaluci i njegova izgradnja će početi ove godine - rekao Bjelajac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana