Републичко финале Малих олимпијских игара у Бањалуци од 10. до 17. маја

СРНА
Републичко финале Малих олимпијских игара у Бањалуци од 10. до 17. маја

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о току реализације пројекта Мале олимпијске игре Републике Српске за школску 2023/2024. годину, према којој ће републичко финале овог такмичења бити одржано у Бањалуци од 10. до 17. маја и окупиће 2.100 ученика и наставника.

Мале олимпијске игре се одржавају по узору на Олимпијске игре, имајући у виду да је ово олимпијска година, што ученицима треба бити додатна мотивација за учешће на школским такмичењима, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

"Циљ одржавања републичких финала на овај начин је популаризација школског спорта, указивање на значај школског спорта у свим сферама друштва, промоција школа и образовног система Републике Српске, указивање на значај образовања кроз спорт, као и пружање могућности ученицима и ученицама да стекну нова искуства и пријатеље, али и да остваре значајне резултате", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да су Мале олимпијске игре Републике Српске највеће школско спортско такмичење које се реализује у осам спортова: мали фудбал, кошарка, одбојка, рукомет, атлетика, спортска гимнастика, џудо и шах, а систем надметања састоји се од четири нивоа: школски, општински, регионални, те републичко финале.

Током седам дана такмичења биће остварено 3.027 пансиона, а спортска дешавања одржаваће се у седам спортских дворана у Бањалуци и Лакташима, кроз више од 150 такмичарских часова.

У саопштењу се подсјећа да се Република Српска 2015. године прикључила Међународној федерацији школског спорта /ИСФ – Интернатионал Сцхоол Спорт Федератион/ са сједиштем у Белгији.

"Ово је велики догађај за Републику Српску, јер побједници Малих олимпијских игара Републике Српске, односно система школских спортских такмичења, имају право учешћа на свјетским и европским првенствима у школском спорту под именом, заставом, химном и међународном скраћеницом /СРП/, наводи се у саопштењу.

Од 2016. године Република Српска континуирано учествује на свјетским првенствима у школском спорту, што је изазвало велико интересовање школске дјеце, али и региона.

До сада је Република Српска учествовала на десетак великих међународних школских спортских догађаја и постигла запажене резултате.

У марту 2020. године Република Српска је била један од оснивача Европске федерације школског спорта са сједиштем у Бриселу и постала њен пуноправни члан.

Влада Републике Српске усвојила је и информацију о изради приједлога управљања кризом ланаца снабдијевања у области информационо-комуникационих технологија.

"Криза ланаца снабдијевања директно утиче на угрожавање ИКТ инфраструктуре у институцијама директно узрокујући пријетњу по вршење секторских функција од националног безбједносног значаја у областима функционисања јавне управе, финансијског, здравственог, енергетског, прехрамбеног, правосудног, транспортног, телекомуникационог, те сектора науке и високог образовања", наводи се у саопштењу. /крај/бв/дад/фото/видео

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана