Republičko finale Malih olimpijskih igara u Banjaluci od 10. do 17. maja

SRNA
Republičko finale Malih olimpijskih igara u Banjaluci od 10. do 17. maja

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o toku realizacije projekta Male olimpijske igre Republike Srpske za školsku 2023/2024. godinu, prema kojoj će republičko finale ovog takmičenja biti održano u Banjaluci od 10. do 17. maja i okupiće 2.100 učenika i nastavnika.

Male olimpijske igre se održavaju po uzoru na Olimpijske igre, imajući u vidu da je ovo olimpijska godina, što učenicima treba biti dodatna motivacija za učešće na školskim takmičenjima, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

"Cilj održavanja republičkih finala na ovaj način je popularizacija školskog sporta, ukazivanje na značaj školskog sporta u svim sferama društva, promocija škola i obrazovnog sistema Republike Srpske, ukazivanje na značaj obrazovanja kroz sport, kao i pružanje mogućnosti učenicima i učenicama da steknu nova iskustva i prijatelje, ali i da ostvare značajne rezultate", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da su Male olimpijske igre Republike Srpske najveće školsko sportsko takmičenje koje se realizuje u osam sportova: mali fudbal, košarka, odbojka, rukomet, atletika, sportska gimnastika, džudo i šah, a sistem nadmetanja sastoji se od četiri nivoa: školski, opštinski, regionalni, te republičko finale.

Tokom sedam dana takmičenja biće ostvareno 3.027 pansiona, a sportska dešavanja održavaće se u sedam sportskih dvorana u Banjaluci i Laktašima, kroz više od 150 takmičarskih časova.

U saopštenju se podsjeća da se Republika Srpska 2015. godine priključila Međunarodnoj federaciji školskog sporta /ISF – International School Sport Federation/ sa sjedištem u Belgiji.

"Ovo je veliki događaj za Republiku Srpsku, jer pobjednici Malih olimpijskih igara Republike Srpske, odnosno sistema školskih sportskih takmičenja, imaju pravo učešća na svjetskim i evropskim prvenstvima u školskom sportu pod imenom, zastavom, himnom i međunarodnom skraćenicom /SRP/, navodi se u saopštenju.

Od 2016. godine Republika Srpska kontinuirano učestvuje na svjetskim prvenstvima u školskom sportu, što je izazvalo veliko interesovanje školske djece, ali i regiona.

Do sada je Republika Srpska učestvovala na desetak velikih međunarodnih školskih sportskih događaja i postigla zapažene rezultate.

U martu 2020. godine Republika Srpska je bila jedan od osnivača Evropske federacije školskog sporta sa sjedištem u Briselu i postala njen punopravni član.

Vlada Republike Srpske usvojila je i informaciju o izradi prijedloga upravljanja krizom lanaca snabdijevanja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

"Kriza lanaca snabdijevanja direktno utiče na ugrožavanje IKT infrastrukture u institucijama direktno uzrokujući prijetnju po vršenje sektorskih funkcija od nacionalnog bezbjednosnog značaja u oblastima funkcionisanja javne uprave, finansijskog, zdravstvenog, energetskog, prehrambenog, pravosudnog, transportnog, telekomunikacionog, te sektora nauke i visokog obrazovanja", navodi se u saopštenju. /kraj/bv/dad/foto/video

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana