„Кључ града“ генералу Талићу: Не заборавити оне који су нам дали слободу

Маријана Миљић Бјеловук
„Кључ града“ генералу Талићу: Не заборавити оне који су нам дали слободу

БАЊАЛУКА - „Кључ града“ са Повељом „Почасни грађанин града Бањалука" који је додјељен постхумно генералу Момиру Талићу показује да није заборављена његова битка за слободу коју данас живимо, рекао је генералов син Момир Талић.

Талић ће вечерас на Свечаној академији у Спортској дворани „Борик“ која се одржава поводом 22. априла - Дана града Бањалука, преузети „Кључ града“ са Повељом „Почасни грађанин Бањалуке“ који је постхумно додјељен одлуком Скуштине града његовом оцу.

- Та признања пуно више значе ако издрже проверу времена, као што је ова, јер прошла је 21 година од смрти мог оца. Ова награда значи нашој породици, али и за све оно што је мој отац дао док је био на челу Одбрамбено-отаџбинског рата и омогућио ово што имамо данас, а то је слобода за наш народ на овој територији  - казао је „Гласу“ Талић. Нагласио је да је важно одржавати сјећање на људе који су омогућили лободу коју данас имамо.

Генерал Момир Талић рођен је 15. јула 1942. године у Пискавици.

Прошао је све војне школе и командне дужности да би га ратна догађања задесила на територији Републике Српске.

Талић је 26. јула 1991. године именован на дужност начелника штаба Петог корпуса тадашње ЈНА који је касније прерастао у Први крајишки корпус.

Одликован је Оредном Немањића, највећим војним одликовањем РС уз посебно истицање за акцију “Коридор” којом је пробијен коридор кроз Посавину чиме је спојена Крајина са остатком РС и Србијом.

Хашки трибунал подигао је тајну оптужницу против генерала Талића у марту 1999. године. Ухапшен је у Аустрији 25. августа 1999. године док је као начелник Главног штаба ВРС боравио у Бечу на семинару као члан званичне делегације. Због нарушеног здравственог стања, пуштен је да се брани са слободе. Преминуо је на Војно-медицинској академији у Београду 28. маја 2003. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана