У “Даун синдром центру” планирају да отворе своју продавницу: На полицама здрава храна из властите производње

Јелена Танацковић
У “Даун синдром центру” планирају да отворе своју продавницу: На полицама здрава храна из властите производње

БАЊАЛУКА - “Даун синдром центар” Бањалука намјерава да ускоро отвори продавницу здраве хране, на чијим ће се полицама наћи производи које ће производити особе са Дауновим синдромом, а који су радно оспособљени за траваре, пчеларе и вртларе.

Казао је ово за “Глас Српске” директор “Даун синдром центра” Бањалука Зоран Јелић и додао да је радно оспособљавање њихових чланова омогућено у “Бањи Врућици”, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

- У “Врућици” ће бити инсталиран пчелињак. Намјеравамо да производимо чајеве, уља и вина, који ће се наћи у “Крајишкој кући”, у склопу које ће бити отворена и продавница здраве хране - рекао је Јелић.

Истакао је да ће у оквиру ових активности почети и програм радног оспособљавања за собарицу, радника у вешерају и хигијеничара.

- У Олимпијском центру “Јахорина” радиће конобари и кувари, а у хотелу особе радно оспособљене за хотелски посао. Ово је још један начин да ови млади људи покажу таленте и способности - казао је Јелић.

Недавно су чланови “Даун синдром центра” Бањалука у Прагу одржали презентацију здраве “нутеле”, а сви другари из тамошњег “Даун синдром центра” уживали су у укусу ове посластице.

Нагласио је да родитељима углавном није лако да пусте дијете у овај процес, јер се плаше како ће се снаћи.

- Први кораци нису били нимало лаки појединим родитељима, који нису прихватали да њихова дјеца иду на терапију радног оспособљавања. Многи су се плашили да ће дијете на тај начин остати без његе и помоћи, да ће бити занемарено и слично. На овим просторима још влада мишљење да особа са Дауновим синдромом није добро и да не би требало ни да покуша да се оспособи за рад. То се сада мијења - нагласио је Јелић.

Додао је да је искуство за особе са Дауновим синдромом веома важно, али и за свијет који се сусреће са њима.

- Све ово радимо како би наши чланови срушили предрасуде. Много је важно да се зна колико они напредују и до којих граница могу ићи. Много тога се до сада промијенило, а особе са Дауновим синдромом крупним кораци грабе напријед - закључио је Јелић.

Праг

Представници “Даун синдром центра” Бањалука путовали су недавно у Праг, гдје је организована пројекција филма “Неки нови Бродвеј”, у којем глуме управо чланови овог удружења. Зоран Јелић је казао да је том приликом потписан и споразум са чешком организацијом која окупља лица са Дауновим синдромом.

- Они су били одушевљени нашим програмима, а нарочито филмом - рекао је Јелић. Том приликом су чланови оба удружења имали и ликовне терапијске радионице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана