U “Daun sindrom centru” planiraju da otvore svoju prodavnicu: Na policama zdrava hrana iz vlastite proizvodnje

Jelena Tanacković
U “Daun sindrom centru” planiraju da otvore svoju prodavnicu: Na policama zdrava hrana iz vlastite proizvodnje

BANjALUKA - “Daun sindrom centar” Banjaluka namjerava da uskoro otvori prodavnicu zdrave hrane, na čijim će se policama naći proizvodi koje će proizvoditi osobe sa Daunovim sindromom, a koji su radno osposobljeni za travare, pčelare i vrtlare.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” direktor “Daun sindrom centra” Banjaluka Zoran Jelić i dodao da je radno osposobljavanje njihovih članova omogućeno u “Banji Vrućici”, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

- U “Vrućici” će biti instaliran pčelinjak. Namjeravamo da proizvodimo čajeve, ulja i vina, koji će se naći u “Krajiškoj kući”, u sklopu koje će biti otvorena i prodavnica zdrave hrane - rekao je Jelić.

Istakao je da će u okviru ovih aktivnosti početi i program radnog osposobljavanja za sobaricu, radnika u vešeraju i higijeničara.

- U Olimpijskom centru “Jahorina” radiće konobari i kuvari, a u hotelu osobe radno osposobljene za hotelski posao. Ovo je još jedan način da ovi mladi ljudi pokažu talente i sposobnosti - kazao je Jelić.

Nedavno su članovi “Daun sindrom centra” Banjaluka u Pragu održali prezentaciju zdrave “nutele”, a svi drugari iz tamošnjeg “Daun sindrom centra” uživali su u ukusu ove poslastice.

Naglasio je da roditeljima uglavnom nije lako da puste dijete u ovaj proces, jer se plaše kako će se snaći.

- Prvi koraci nisu bili nimalo laki pojedinim roditeljima, koji nisu prihvatali da njihova djeca idu na terapiju radnog osposobljavanja. Mnogi su se plašili da će dijete na taj način ostati bez njege i pomoći, da će biti zanemareno i slično. Na ovim prostorima još vlada mišljenje da osoba sa Daunovim sindromom nije dobro i da ne bi trebalo ni da pokuša da se osposobi za rad. To se sada mijenja - naglasio je Jelić.

Dodao je da je iskustvo za osobe sa Daunovim sindromom veoma važno, ali i za svijet koji se susreće sa njima.

- Sve ovo radimo kako bi naši članovi srušili predrasude. Mnogo je važno da se zna koliko oni napreduju i do kojih granica mogu ići. Mnogo toga se do sada promijenilo, a osobe sa Daunovim sindromom krupnim koraci grabe naprijed - zaključio je Jelić.

Prag

Predstavnici “Daun sindrom centra” Banjaluka putovali su nedavno u Prag, gdje je organizovana projekcija filma “Neki novi Brodvej”, u kojem glume upravo članovi ovog udruženja. Zoran Jelić je kazao da je tom prilikom potpisan i sporazum sa češkom organizacijom koja okuplja lica sa Daunovim sindromom.

- Oni su bili oduševljeni našim programima, a naročito filmom - rekao je Jelić. Tom prilikom su članovi oba udruženja imali i likovne terapijske radionice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana