Сваки дан униште по шест гнијезда стршљена

Маја Станојевић
Сваки дан униште по шест гнијезда стршљена

БАЊАЛУКА - Доласком љета и несносних врућина стручне екипе “Еко-бела”, које се баве дезинсекцијом, дневно у просјеку имају пет до шест интервенција уништавања и уклањања кошница стршљена на подручју града.

Рекао је ово за “Глас Српске” директор “Еко-бела” Владимир Шушњар и додао да се кошнице ових опасних инсеката најчешће појављују на викендицама, у шупама и сушарама. Он је поручио становницима да се сами не упуштају у уклањање њихових кошница, јер то може бити врло опасно.

- Опасни инсекти попут стршљена су најбројнији и најактивнији са доласком љетне сезоне. Апелујем на суграђане да у случају проналаска  кошница стршљена близу својих кућа позову стручну службу и да не раде ово “на своју руку”, јер посљедице могу бити веома озбиљне - казао је Шушњар.

Како је истакао, професионална служба “Еко-бела” уништава колоније стршљена посебним инсектицидима који су одобрени од стране надлежних министарстава.

- Након скидања кошнице врши се и спаљивање, односно уништавање ларве, да не би дошло до стварања нових гнијезда. Уништавање стршљена и отклањање њихове колоније заједнице  започињемо добро заштићени и опремљени - рекао је Шушњар.

Истакао је да убод овог опасног инсекта у људском организму може да изазове многобројне поремећаје и доведе до смртног исхода.

- Поред тога што су некада опасни по здравље човјека, могу бити велики проблем за пчелињаке, гдје наносе огромну штету. Такође некада оштећују воће до посљедњег плода и то најчешће грожђе или крушке - рекао је Шушњар.

Према његовим ријечима, током љетних дана уобичајена је и најезда змија.

- Дневно, у просјеку, имамо једну до двије интервенције због појаве змија, које се налазе углавном на неуређеним травнатим површинама и у запуштеним двориштима - казао је Шушњар и додао да нема потребе за паником, јер је углавном ријеч о змијама које нису отровнице, попут смука.

Комарци

Радници “Еко-бела” током викенда успјешно су спровели први третман уништавања ларви комараца на подручју града и тако успорили ширење ових напасних инсеката.

- Највише ларви смо пронашли уз влажна подручја, гдје се размножавају, а то су обале дуж ријечних токова, баре и друге стајаће воде, гдје се јавља највећи број комараца - рекао је Владимир Шушњар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана