Обиљежена 82. годишњица од усташког покоља у Бијелом Потоку

ГС
Обиљежена 82. годишњица од усташког покоља у Бијелом Потоку

БАЊАЛУКА - Годишњи помен за 54 српска цивила страдала у усташком покољу на православни Васкрс априла 1942. године, одржан је данас код спомен-обиљежја у Бијелом Потоку, код Бањалуке.

Парастосу је присуствовао и градоначелник највечег града Српске Драшко Станивуковић, који је том приликом поручио да су уз Бијели Поток и друга насеља у Бањалуци патила и страдала од усташке руке, борећи се за слободу.

- Једина кривица је то што су били Срби и православци, борили се за своје и живјели на својим огњиштима, вјеровали у комшије, у пријатеље и у све друге народе који су овдје живјели – казао је градоначелник, додајући да када погледамо цијели 20. вијек,  2,5 милиона Срба је побијено, а да нам се данас за сву жртву као „награда“ покреће срамна резолуција против нас.

Како је истакао, наш је усуд, нажалост, да трпимо неправду, али да говоримо истину и да имамо наш одговор у националну политику, да се боримо за своје и да знамо шта је наша историја и шта су наши коријени.

- О злочину у Бијелом Потоку се дуго времена ћутало. Нећемо никога да мрзимо, али не смијемо да заборавимо – казао је Бранко Милинковић, предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора Бијели Поток, чији су чланови породице убијени у овом мјесту.

Споменик у насељу Бијели Поток откривен је и освештан 2002. године уз помоћ Града Бањалука и од тада се сваке године на други дан Васкрса организује парастос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана