Obilježena 82. godišnjica od ustaškog pokolja u Bijelom Potoku

GS
Obilježena 82. godišnjica od ustaškog pokolja u Bijelom Potoku

BANjALUKA - Godišnji pomen za 54 srpska civila stradala u ustaškom pokolju na pravoslavni Vaskrs aprila 1942. godine, održan je danas kod spomen-obilježja u Bijelom Potoku, kod Banjaluke.

Parastosu je prisustvovao i gradonačelnik največeg grada Srpske Draško Stanivuković, koji je tom prilikom poručio da su uz Bijeli Potok i druga naselja u Banjaluci patila i stradala od ustaške ruke, boreći se za slobodu.

- Jedina krivica je to što su bili Srbi i pravoslavci, borili se za svoje i živjeli na svojim ognjištima, vjerovali u komšije, u prijatelje i u sve druge narode koji su ovdje živjeli – kazao je gradonačelnik, dodajući da kada pogledamo cijeli 20. vijek,  2,5 miliona Srba je pobijeno, a da nam se danas za svu žrtvu kao „nagrada“ pokreće sramna rezolucija protiv nas.

Kako je istakao, naš je usud, nažalost, da trpimo nepravdu, ali da govorimo istinu i da imamo naš odgovor u nacionalnu politiku, da se borimo za svoje i da znamo šta je naša istorija i šta su naši korijeni.

- O zločinu u Bijelom Potoku se dugo vremena ćutalo. Nećemo nikoga da mrzimo, ali ne smijemo da zaboravimo – kazao je Branko Milinković, predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora Bijeli Potok, čiji su članovi porodice ubijeni u ovom mjestu.

Spomenik u naselju Bijeli Potok otkriven je i osveštan 2002. godine uz pomoć Grada Banjaluka i od tada se svake godine na drugi dan Vaskrsa organizuje parastos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana