Бањалучким привредницима милион и по марака из градске касе

Катарина Шапоња
Бањалучким привредницима милион и по марака из градске касе

БАЊАЛУКА - Град је расписао јавни позив за додјелу субвенција пословним субјектима у Бањалуци за 2024. годину, за које ће из буџета бити издвојено око 1,5 милиона КМ.

Јавним позивом, како су истакли из Градске управе, предвиђена је додјела четири врсте субвенција, и то за покретање самосталних предузетничких дјелатности (самозапошљавање), затим за повећање продуктивности и подршку извозу, субвенција за очување старих и умјетничких заната и домаће радиности. Осим тога, планирана је додјела и субвенција субјектима чији је рад отежан усљед реконструкције дијела Јеврејске улице, као и нефинансијска подршка корисницима субвенција, менторинг.

- Када је ријеч о субвенцијама за покретање самосталних предузетничких дјелатности (самозапошљавање), циљ је покретање индивидуалне предузетничке дјелатности као основног занимања на територији града - истакли су из Градске управе.

Додали су да су ове субвенције подијељене у три групе, од којих је прва намијењена предузетницима који су на територији града регистровали самосталну предузетничку дјелатност као основно занимање или су извршили промјену података из додатног у основно занимање од 28. маја 2023. до дана објаве јавног позива, те за незапослене који желе да региструју самосталну предузетничку дјелатност као основно занимање.

- Друга група намијењена је женама које су регистровале самосталну предузетничку дјелатност као основно занимање или су извршиле промјену података из додатног у основно занимање, те за незапослене жене које желе да региструју самосталну предузетничку дјелатност као основно занимање - појаснили су у позиву.

Трећа линија намијењена је особама до 30 година, односно онима који су  регистровали самосталну предузетничку дјелатност као основно занимање или су извршили промјену података из додатног у основно занимање од 28. маја 2023. до дана објаве јавног позива. Трећа линија је такође намијењена и незапосленима старости до 30 година евидентираним у Заводу за запошљавање Републике Српске - биро Бањалука, а који желе да региструју самосталну предузетничку дјелатност као основно занимање на територији града, до истека јавног позива.

- Када је ријеч о субвенцији за подршку извозу и повећање продуктивности, она је намијењена за набавку основних средстава пословних субјеката који дјелатност обављају у области прерађивачке индустрије, који су извозно оријентисани или који планирају своје производе да пласирају у иностранство (први извоз), а који су регистровани на територији града - навели су из града те додали да право на субвенцију могу остварити пословни субјекти из претходног става који на дан расписивања јавног позива имају најмање два, а највише 49 запослених са пуним радним временом, укључујући и власника, ако се ради о самосталном предузетнику.

Субвенција за очување старих и умјетничких заната и домаће радиности намијењена је самосталним предузетницима регистрованим на територији града, а чија предузетничка дјелатност има статус старог заната, умјетничког заната или домаће радиности, остварен у складу са одредбама Правилника о дјелатностима које се сматрају старим и умјетничким занатима и домаћом радиности.

- Уз новчану подршку, град Бањалука обезбиједиће стручну подршку корисницима субвенција, менторинг, у оквиру којег ће сертификовани ментори у директном раду са пословним субјектима припремити план развоја пословних субјеката - додали су из Градске управе.

Јавни позив је отворен до 6. јуна 2024. године.

Пријава

Захтјеви се подносе на обрасцима који ће бити доступни на интернет страницама града и Градске развојне агенције. Захтјеви се могу преузети и у штампаној форми сваког радног дана од девет до 15 часова у Градској развојној агенцији (Јосифа Панчића бр. 8) и Предузетничком центру (Веселина Маслеше бр. 25). Обрасци пословног плана и Пројектног прегледа не могу бити ручно попуњени, већ електронски, те достављени и приложени уз осталу документацију на УСБ-у и у штампаној форми.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана