Још један концерт из циклуса камерне музике у НПРС

Г.С.
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Још један концерт из циклуса камерне музике Интродукције, под називом „Ретроспектива“ биће одржан у суботу, 18. маја на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

Из ове установе културе наводе да концерт почиње у 20 часова, а извођачи су Анастасија Арсенић (виолина), Соња Сарамандић (виолина), Срна Мајар (виола) и Јелена Шукало Мајар (виолончело). 

Они ће  и овај пут ће дијелити сцену са публиком, а извешће дјела В. А. Моцарта, Феликса Менделсона, Дмитрија Шостаковича и Карлоса Гардела.

-Ретроспектива представља гледање уназад, односно подсјећање на неке догађаје. Веома често ретроспектива се односи на цјеловит преглед догађаја који су се десили и то баш оним редом којим су се догодили. Самим тим, на овом концерту извођачи ће вас провести кроз историју дјела компонованих за гудачки квартет, оним редом којим су компонована. Гудачки квартет је извођачки састав који чине четири гудачка инструмента – навели су у саопштењу.

Стандардни гудачки квартет многи су сматрали једним од најважнијих облика у камерној музици, а већина великих композитора од касног 18. вијека па надаље су писали музику баш за гудачке квартете. 

На овом концерту моћете послушати на којим основама су настале и данас препознатљиве композиције у познатој танго сцени у филму Мартина Бреста – „Мирис жене“, у уводној сцени „Шиндлерове листе“ Стивена Спилберга и у „Истинитим лажима“ Џејмса Камеруна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана