Još jedan koncert iz ciklusa kamerne muzike u NPRS

G.S.
Foto: G.S.

BANjALUKA - Još jedan koncert iz ciklusa kamerne muzike Introdukcije, pod nazivom „Retrospektiva“ biće održan u subotu, 18. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Iz ove ustanove kulture navode da koncert počinje u 20 časova, a izvođači su Anastasija Arsenić (violina), Sonja Saramandić (violina), Srna Majar (viola) i Jelena Šukalo Majar (violončelo). 

Oni će  i ovaj put će dijeliti scenu sa publikom, a izvešće djela V. A. Mocarta, Feliksa Mendelsona, Dmitrija Šostakoviča i Karlosa Gardela.

-Retrospektiva predstavlja gledanje unazad, odnosno podsjećanje na neke događaje. Veoma često retrospektiva se odnosi na cjelovit pregled događaja koji su se desili i to baš onim redom kojim su se dogodili. Samim tim, na ovom koncertu izvođači će vas provesti kroz istoriju djela komponovanih za gudački kvartet, onim redom kojim su komponovana. Gudački kvartet je izvođački sastav koji čine četiri gudačka instrumenta – naveli su u saopštenju.

Standardni gudački kvartet mnogi su smatrali jednim od najvažnijih oblika u kamernoj muzici, a većina velikih kompozitora od kasnog 18. vijeka pa nadalje su pisali muziku baš za gudačke kvartete. 

Na ovom koncertu moćete poslušati na kojim osnovama su nastale i danas prepoznatljive kompozicije u poznatoj tango sceni u filmu Martina Bresta – „Miris žene“, u uvodnoj sceni „Šindlerove liste“ Stivena Spilberga i u „Istinitim lažima“ Džejmsa Kameruna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana