Континуирана подршка из Mozzartа Сигурној кући Бања Лука

Mozzart
Континуирана подршка из Mozzartа Сигурној кући Бања Лука

„Стоп насиљу над женама” је порука коју компанија Mozzart континуирано шаље кроз друштвено одговорне акције, пружајући помоћ Сигурним кућама широм земље. Посљедња у низу донација стигла је на адресу Сигурне куће у Бањалуци која већ 17 година пружа уточиште жртвама породичног насиља из више градова и општина ове регије. Приликом претходне посјете, представници компаније Mozzart њихове штићенике обрадовали су новим справама за игралиште за најмлађе, а овог пута су им уручили новчану донацију као помоћ у раду.

„Овим путем се захваљујемо на вишегодишњој подршци компаније Mozzart која је увијек уз нашу Сигурну кућу, прати потребе наших корисника и одговара на њих, чиме даје велики допринос борби против насиља над женама и дјецом”, поручила је Амела Башић Томић, менаџерица Сигурне куће Бањалука.

Сигурна кућа у Бањалуци, једна је од три у Републици Српској, а дјелује у оквиру Фондације „Удружене жене”. Од оснивања, ту је боравило 945 жена и дјеце жртава насиља у породици, а тренутно обезбјеђују кров над главом за 17 корисника од којих је девет жена и осморо дјеце. Након проведеног трајања посебне мјере подршке, кажу, укупно 75 одсто њихових корисника је започело самосталан живот без насиља са својом дјецом. Прошле године су имали 47 жена и дјеце, од којих је 43 започело самосталан живот, односно нису се вратили у насилну заједницу.

Сигурна кућа представља посебну мјеру подршке у којој сви корисници на располагању имају психосоцијалну и правну помоћ, медицинску помоћ и његу, радно окупациону терапију, подршку пред институцијама, помоћ при проналаску запослења и стамбеног простора.

Период трајања боравка је до шест мјесеци, али, уколико се не пронађу одговарајући услови за излазак, постоји могућност продужења мјере до годину дана. Са свим корисницама остају у контакту наредних 18 мјесеци, а, ако имају потребу за додатном подршком, та помоћ може трајати и годинама.

Из Сигурне куће Бањалука поручују да је јако важно да као друштво стварамо климу са нултом толеранцијом на насиље, да починиоце насиља осудимо, а жртвама дамо подршку. Само на тај начин можемо почети да насиље у породици перципирамо као друштвено неприхватљиво понашање. Друштво може помоћи жртвама кроз омогућавање запослења, социјалног становања и приоритетног уписа дјеце у предшколске установе како би мајке могле да раде.

Дугогодишњег партнера у тој мисији установе овог типа имају у компанији Mozzart која је до сада, кроз акцију „Стоп насиљу над женама”, подржала рад свих Сигурних кућа у БиХ. Допринос овом племенитом циљу, веома важном за наше друштво, лидер у приређивању игара на срећу наставиће да пружа и у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана