Kontinuirana podrška iz Mozzarta Sigurnoj kući Banja Luka

Mozzart
Kontinuirana podrška iz Mozzarta Sigurnoj kući Banja Luka

„Stop nasilju nad ženama” je poruka koju kompanija Mozzart kontinuirano šalje kroz društveno odgovorne akcije, pružajući pomoć Sigurnim kućama širom zemlje. Posljednja u nizu donacija stigla je na adresu Sigurne kuće u Banjaluci koja već 17 godina pruža utočište žrtvama porodičnog nasilja iz više gradova i opština ove regije. Prilikom prethodne posjete, predstavnici kompanije Mozzart njihove štićenike obradovali su novim spravama za igralište za najmlađe, a ovog puta su im uručili novčanu donaciju kao pomoć u radu.

„Ovim putem se zahvaljujemo na višegodišnjoj podršci kompanije Mozzart koja je uvijek uz našu Sigurnu kuću, prati potrebe naših korisnika i odgovara na njih, čime daje veliki doprinos borbi protiv nasilja nad ženama i djecom”, poručila je Amela Bašić Tomić, menadžerica Sigurne kuće Banjaluka.

Sigurna kuća u Banjaluci, jedna je od tri u Republici Srpskoj, a djeluje u okviru Fondacije „Udružene žene”. Od osnivanja, tu je boravilo 945 žena i djece žrtava nasilja u porodici, a trenutno obezbjeđuju krov nad glavom za 17 korisnika od kojih je devet žena i osmoro djece. Nakon provedenog trajanja posebne mjere podrške, kažu, ukupno 75 odsto njihovih korisnika je započelo samostalan život bez nasilja sa svojom djecom. Prošle godine su imali 47 žena i djece, od kojih je 43 započelo samostalan život, odnosno nisu se vratili u nasilnu zajednicu.

Sigurna kuća predstavlja posebnu mjeru podrške u kojoj svi korisnici na raspolaganju imaju psihosocijalnu i pravnu pomoć, medicinsku pomoć i njegu, radno okupacionu terapiju, podršku pred institucijama, pomoć pri pronalasku zaposlenja i stambenog prostora.

Period trajanja boravka je do šest mjeseci, ali, ukoliko se ne pronađu odgovarajući uslovi za izlazak, postoji mogućnost produženja mjere do godinu dana. Sa svim korisnicama ostaju u kontaktu narednih 18 mjeseci, a, ako imaju potrebu za dodatnom podrškom, ta pomoć može trajati i godinama.

Iz Sigurne kuće Banjaluka poručuju da je jako važno da kao društvo stvaramo klimu sa nultom tolerancijom na nasilje, da počinioce nasilja osudimo, a žrtvama damo podršku. Samo na taj način možemo početi da nasilje u porodici percipiramo kao društveno neprihvatljivo ponašanje. Društvo može pomoći žrtvama kroz omogućavanje zaposlenja, socijalnog stanovanja i prioritetnog upisa djece u predškolske ustanove kako bi majke mogle da rade.

Dugogodišnjeg partnera u toj misiji ustanove ovog tipa imaju u kompaniji Mozzart koja je do sada, kroz akciju „Stop nasilju nad ženama”, podržala rad svih Sigurnih kuća u BiH. Doprinos ovom plemenitom cilju, veoma važnom za naše društvo, lider u priređivanju igara na sreću nastaviće da pruža i u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana