Svaki dan unište po šest gnijezda stršljena

Maja Stanojević
Svaki dan unište po šest gnijezda stršljena

BANjALUKA - Dolaskom ljeta i nesnosnih vrućina stručne ekipe “Eko-bela”, koje se bave dezinsekcijom, dnevno u prosjeku imaju pet do šest intervencija uništavanja i uklanjanja košnica stršljena na području grada.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” direktor “Eko-bela” Vladimir Šušnjar i dodao da se košnice ovih opasnih insekata najčešće pojavljuju na vikendicama, u šupama i sušarama. On je poručio stanovnicima da se sami ne upuštaju u uklanjanje njihovih košnica, jer to može biti vrlo opasno.

- Opasni insekti poput stršljena su najbrojniji i najaktivniji sa dolaskom ljetne sezone. Apelujem na sugrađane da u slučaju pronalaska  košnica stršljena blizu svojih kuća pozovu stručnu službu i da ne rade ovo “na svoju ruku”, jer posljedice mogu biti veoma ozbiljne - kazao je Šušnjar.

Kako je istakao, profesionalna služba “Eko-bela” uništava kolonije stršljena posebnim insekticidima koji su odobreni od strane nadležnih ministarstava.

- Nakon skidanja košnice vrši se i spaljivanje, odnosno uništavanje larve, da ne bi došlo do stvaranja novih gnijezda. Uništavanje stršljena i otklanjanje njihove kolonije zajednice  započinjemo dobro zaštićeni i opremljeni - rekao je Šušnjar.

Istakao je da ubod ovog opasnog insekta u ljudskom organizmu može da izazove mnogobrojne poremećaje i dovede do smrtnog ishoda.

- Pored toga što su nekada opasni po zdravlje čovjeka, mogu biti veliki problem za pčelinjake, gdje nanose ogromnu štetu. Takođe nekada oštećuju voće do posljednjeg ploda i to najčešće grožđe ili kruške - rekao je Šušnjar.

Prema njegovim riječima, tokom ljetnih dana uobičajena je i najezda zmija.

- Dnevno, u prosjeku, imamo jednu do dvije intervencije zbog pojave zmija, koje se nalaze uglavnom na neuređenim travnatim površinama i u zapuštenim dvorištima - kazao je Šušnjar i dodao da nema potrebe za panikom, jer je uglavnom riječ o zmijama koje nisu otrovnice, poput smuka.

Komarci

Radnici “Eko-bela” tokom vikenda uspješno su sproveli prvi tretman uništavanja larvi komaraca na području grada i tako usporili širenje ovih napasnih insekata.

- Najviše larvi smo pronašli uz vlažna područja, gdje se razmnožavaju, a to su obale duž riječnih tokova, bare i druge stajaće vode, gdje se javlja najveći broj komaraca - rekao je Vladimir Šušnjar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana