Почиње запрашивање комараца

Јасмина Салопек
Почиње запрашивање комараца

Запрашивање ларви одраслих форми комараца требало би да крене већ средином сљедеће седмице уколико то временске прилике дозволе, а њихово сузбијање обавиће екипе "Еко-бела".

Рекао је ово за "Глас Српске" Владимир Шушњар, директор "Еко-бела", предузећа које је задужено за дезинсекцију града.

- И ове године ћемо радити на сузбијању комараца. Набавили смо један дио хемије која је потребан да се ови послови ураде - рекао је Шушњар.

Опрема је, како каже, спремна и ремонтована, а сами послови запрашивања комараца највише зависе од временских услова.

- Средином сљедеће седмице требало би да почнемо са третманом, надамо се да ће се вријеме до тада устабилити. Комараца највише има у оним дијеловима града гдје трава није покошена. Осим воде, то је једно од њихових станишта. Они сада излазе из траве и опалог лишћа у парку или шуми које стоји од прошле године – истиче Шушњар.

Према његовим ријечима, активности запрашивања "крвопија" трајаће све до момента док се бројност комараца не доведе до биолошког толерантног нивоа.

Грађанима савјетује да уколико имају растиње око куће или домаћинстава, а и екипама задуженим за одржавање градских површина, исто покосе и среде и тако смање бројност и могућност размножавања комараца, а у исто вријеме се и заштите од ових напасти.

- Становницима препоручујем да ставе мреже против комараца на прозоре и врата. Још важније је да се побрину да напољу не задржавају воду у посудама, нарочито у празним саксијама цвијећа на балконима. Мјештанима из приградских насеља и са села савјетујем да исушују мање локве око кућа. Проблем су и канали у којима се задржава вода - рекао је Шушњар.

Као непријатељи комараца сматрају се лаванда и остало биље које има опор мирис, те се препоручује да се садњом тих биљака превентивно дјелује.

- Неке од биљака која одбијају комарце су и рузмарин те мајчина душица. Лаванда и рузмарин су биљке број један које су добре у борби против комараца, али и као неки лијек. Култура живљења је једна од основних препорука коју људи треба да ураде како би имали мање проблема са комарцима - каже Шушњар.

За разлику од обичног комарца који је активан ноћу, тиграсти комарац је врло агресивна, дневно активна врста, а напада током цијелог дана.

На питање да ли на нашим подручјима има комараца који преносе болести, нарочито тиграстих, директор "Еко-бела" рекао је да их има, али не у толикој мјери као што их има у Хрватској, Црној Гори или Италији.

- Идентификовао сам их прије пар година у Бањалуци, Шамцу, Бијељини. Нису толико заступљени као у медитеранском дијелу - истиче Шушњар и наводи да ти комарци постају доминантна врста када освоје неку територију.

Шушњар процјењује да ће се ове врсте комараца у сљедећих пет до 10 година размножити, па ћемо имати више проблема са тиграстим комарцима него сада.

Заступљеност комараца на неким подручјима највише зависи од зиме и од тога да ли је дошло до наглог пораста температуре.

- Прошла и претпрошла година биле су сушне и имали смо много мање комараца него што ће их бити ове године. Ове године ћемо и ми као извођачи, али и грађани имати више проблема са њима. Независно од тога колико пута их будемо запрашивали, они ће имати шансу да се размножавају јер ће подземне воде бити много више него до сада па ће бити и отворених дијелова земље – истиче Шушњар.

Женке

Женке комараца су "крвопије" које нападају људе и сисају крв да би могле да положе јаја. Оне полажу између 150 до 400 јаја на одређена мјеста гдје ће се излећи комарци. Женке комараца живе нешто дуже од мјесец, док мужјаци живе краће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана