Počinje zaprašivanje komaraca

Jasmina Salopek
Počinje zaprašivanje komaraca

Zaprašivanje larvi odraslih formi komaraca trebalo bi da krene već sredinom sljedeće sedmice ukoliko to vremenske prilike dozvole, a njihovo suzbijanje obaviće ekipe "Eko-bela".

Rekao je ovo za "Glas Srpske" Vladimir Šušnjar, direktor "Eko-bela", preduzeća koje je zaduženo za dezinsekciju grada.

- I ove godine ćemo raditi na suzbijanju komaraca. Nabavili smo jedan dio hemije koja je potreban da se ovi poslovi urade - rekao je Šušnjar.

Oprema je, kako kaže, spremna i remontovana, a sami poslovi zaprašivanja komaraca najviše zavise od vremenskih uslova.

- Sredinom sljedeće sedmice trebalo bi da počnemo sa tretmanom, nadamo se da će se vrijeme do tada ustabiliti. Komaraca najviše ima u onim dijelovima grada gdje trava nije pokošena. Osim vode, to je jedno od njihovih staništa. Oni sada izlaze iz trave i opalog lišća u parku ili šumi koje stoji od prošle godine – ističe Šušnjar.

Prema njegovim riječima, aktivnosti zaprašivanja "krvopija" trajaće sve do momenta dok se brojnost komaraca ne dovede do biološkog tolerantnog nivoa.

Građanima savjetuje da ukoliko imaju rastinje oko kuće ili domaćinstava, a i ekipama zaduženim za održavanje gradskih površina, isto pokose i srede i tako smanje brojnost i mogućnost razmnožavanja komaraca, a u isto vrijeme se i zaštite od ovih napasti.

- Stanovnicima preporučujem da stave mreže protiv komaraca na prozore i vrata. Još važnije je da se pobrinu da napolju ne zadržavaju vodu u posudama, naročito u praznim saksijama cvijeća na balkonima. Mještanima iz prigradskih naselja i sa sela savjetujem da isušuju manje lokve oko kuća. Problem su i kanali u kojima se zadržava voda - rekao je Šušnjar.

Kao neprijatelji komaraca smatraju se lavanda i ostalo bilje koje ima opor miris, te se preporučuje da se sadnjom tih biljaka preventivno djeluje.

- Neke od biljaka koja odbijaju komarce su i ruzmarin te majčina dušica. Lavanda i ruzmarin su biljke broj jedan koje su dobre u borbi protiv komaraca, ali i kao neki lijek. Kultura življenja je jedna od osnovnih preporuka koju ljudi treba da urade kako bi imali manje problema sa komarcima - kaže Šušnjar.

Za razliku od običnog komarca koji je aktivan noću, tigrasti komarac je vrlo agresivna, dnevno aktivna vrsta, a napada tokom cijelog dana.

Na pitanje da li na našim područjima ima komaraca koji prenose bolesti, naročito tigrastih, direktor "Eko-bela" rekao je da ih ima, ali ne u tolikoj mjeri kao što ih ima u Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Italiji.

- Identifikovao sam ih prije par godina u Banjaluci, Šamcu, Bijeljini. Nisu toliko zastupljeni kao u mediteranskom dijelu - ističe Šušnjar i navodi da ti komarci postaju dominantna vrsta kada osvoje neku teritoriju.

Šušnjar procjenjuje da će se ove vrste komaraca u sljedećih pet do 10 godina razmnožiti, pa ćemo imati više problema sa tigrastim komarcima nego sada.

Zastupljenost komaraca na nekim područjima najviše zavisi od zime i od toga da li je došlo do naglog porasta temperature.

- Prošla i pretprošla godina bile su sušne i imali smo mnogo manje komaraca nego što će ih biti ove godine. Ove godine ćemo i mi kao izvođači, ali i građani imati više problema sa njima. Nezavisno od toga koliko puta ih budemo zaprašivali, oni će imati šansu da se razmnožavaju jer će podzemne vode biti mnogo više nego do sada pa će biti i otvorenih dijelova zemlje – ističe Šušnjar.

Ženke

Ženke komaraca su "krvopije" koje napadaju ljude i sisaju krv da bi mogle da polože jaja. One polažu između 150 do 400 jaja na određena mjesta gdje će se izleći komarci. Ženke komaraca žive nešto duže od mjesec, dok mužjaci žive kraće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana