На Абацији ниче пристаниште дајак чамаца

Александра Тодоровић
На Абацији ниче пристаниште дајак чамаца

БАЊАЛУКА - На плажи Абација ускоро би, на радост бројних рекреативаца, требало да почне изградња првог пристаништа дајак чамаца, након што је, како је саопштено из Градске управе, покренута јавна набавка за избор извођача радова.

Вриједност јавне набавке процијењена је на 180.000 КМ.

- С циљем очувања и његовања традиционалног бањалучког спорта вожње дајак чамца, град је овај пројекат покренуо са циљем да још више буде промовисан дајак чамац као симбол града и ријеке Врбас - казали су из Градске управе.

Навели су да ће се изградњом пристаништа дајак чамаца већем броју суграђана и туриста омогућити да осјете и упознају љепоте Врбаса и овог спорта.

- Дајакаши, љубитељи спорта и адреналина ће на овај начин добити боље услове за тренирање - рекли су из Градске управе.

Према подацима Одјељења за комуналне послове на Абацији је планирана изградња новог зида са степеништем, које иде из воде те комплетно уређење плаже.

- Биће извршена тотална реконструкција простора на којем ће се добити велики плато с којим ће комплетно подручје добити нови изглед - истакли су из овог одјељења.

Предсједник Дајак клуба Андреј Замоло казао је за “Глас Српске” да је овај пројекат од вишеструког значаја за дајакаше, туристе и све Бањалучане.

- Изградња пристаништа подигла би туристичку понуду на један озбиљнији ниво. Овај пројекат ће много значити и за нас дајакаше, али ће уређењем плаже свима бити омогућено да уживају у љепотама природе уз Врбас - истакао је Замоло.

Додао је да се на Абацији одржавају бројне спортске културне и туристичке манифестације, као што је нпр. трка дајак чамаца те “Љето на Врбасу” и да би уређење плаже привукло већи број туриста.

Појаснио је да је неопходно уредити приступ за спуштање дајак чамцима у Врбас, јер тренуто он није безбједан.

- Прилаз је стар, оронуо, бетон је испуцао, а и величина није одговарајућа. Ширине је око три метра, а за нормалан спуст у Врбас дајакашима треба проширити приступ, да буде око десет метара, да би, независно од водостаја ријеке, могли да се укрцају - нагласио је Замоло.

УНЕСКО

Дајак клуб Бањалука упутио је недавно иницијативу Министарству трговине и туризма Републике Српске за уврштавање дајак чамца на УНЕСКО-ову листу заштићеног нематеријалног културног блага.

- Имајући у виду значај очувања и његовања традиционалног бањалучког спорта, дајак чамац, као аутохтоно национално благо, неспорно заслужује да се нађе на овој листи - поручили су из Градске управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана