Na Abaciji niče pristanište dajak čamaca

Aleksandra Todorović
Na Abaciji niče pristanište dajak čamaca

BANjALUKA - Na plaži Abacija uskoro bi, na radost brojnih rekreativaca, trebalo da počne izgradnja prvog pristaništa dajak čamaca, nakon što je, kako je saopšteno iz Gradske uprave, pokrenuta javna nabavka za izbor izvođača radova.

Vrijednost javne nabavke procijenjena je na 180.000 KM.

- S ciljem očuvanja i njegovanja tradicionalnog banjalučkog sporta vožnje dajak čamca, grad je ovaj projekat pokrenuo sa ciljem da još više bude promovisan dajak čamac kao simbol grada i rijeke Vrbas - kazali su iz Gradske uprave.

Naveli su da će se izgradnjom pristaništa dajak čamaca većem broju sugrađana i turista omogućiti da osjete i upoznaju ljepote Vrbasa i ovog sporta.

- Dajakaši, ljubitelji sporta i adrenalina će na ovaj način dobiti bolje uslove za treniranje - rekli su iz Gradske uprave.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove na Abaciji je planirana izgradnja novog zida sa stepeništem, koje ide iz vode te kompletno uređenje plaže.

- Biće izvršena totalna rekonstrukcija prostora na kojem će se dobiti veliki plato s kojim će kompletno područje dobiti novi izgled - istakli su iz ovog odjeljenja.

Predsjednik Dajak kluba Andrej Zamolo kazao je za “Glas Srpske” da je ovaj projekat od višestrukog značaja za dajakaše, turiste i sve Banjalučane.

- Izgradnja pristaništa podigla bi turističku ponudu na jedan ozbiljniji nivo. Ovaj projekat će mnogo značiti i za nas dajakaše, ali će uređenjem plaže svima biti omogućeno da uživaju u ljepotama prirode uz Vrbas - istakao je Zamolo.

Dodao je da se na Abaciji održavaju brojne sportske kulturne i turističke manifestacije, kao što je npr. trka dajak čamaca te “Ljeto na Vrbasu” i da bi uređenje plaže privuklo veći broj turista.

Pojasnio je da je neophodno urediti pristup za spuštanje dajak čamcima u Vrbas, jer trenuto on nije bezbjedan.

- Prilaz je star, oronuo, beton je ispucao, a i veličina nije odgovarajuća. Širine je oko tri metra, a za normalan spust u Vrbas dajakašima treba proširiti pristup, da bude oko deset metara, da bi, nezavisno od vodostaja rijeke, mogli da se ukrcaju - naglasio je Zamolo.

UNESKO

Dajak klub Banjaluka uputio je nedavno inicijativu Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske za uvrštavanje dajak čamca na UNESKO-ovu listu zaštićenog nematerijalnog kulturnog blaga.

- Imajući u vidu značaj očuvanja i njegovanja tradicionalnog banjalučkog sporta, dajak čamac, kao autohtono nacionalno blago, nesporno zaslužuje da se nađe na ovoj listi - poručili su iz Gradske uprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana