Градња моста у Доцу почиње сљедеће јесени

Александар Стојановић
Градња моста у Доцу почиње сљедеће јесени

БАЊАЛУКА - Изградња новог моста у Доцу требало би да почне наредне јесени, а овај велики пројекат биће спроведен у пет фаза, од којих је прва изградња приступне саобраћајнице на Булевару цара Душана и радови на мосту за моторни саобраћај.

Потврдио је то за “Глас Српске” начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић и нагласио да је у току израда пројектне и конкурсне документације.

- Прва фаза предвиђа да буде завршено премошћивање Врбаса, односно главни дио моста са четири траке за моторни саобраћај, пјешачким и бициклистичким стазама те излазак у Мачванску улицу. Други дио посла је проширење саме Мачванске улице на четири траке и излазак на Булевар војводе Степе Степановића, а трећа фаза је изградња посебне саобраћајнице поред ђачког дома - рекао је Сандић.

Четврти дио овог великог пројекта подразумијева изградњу одвојеног пјешачког моста који ће излазити на плато код Правног факултета.

- Посљедња коцкица овог “мозаика” је уређење обале Врбаса на начин како је то предвиђено идејним пројектом. Када све завршимо, град ће добити нови симбол по којем ће постати препознатљив - истакао је Сандић.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве није могао да прецизира колико би радови требало да трају, јер је ријеч о пројекту какав у граду није покренут деценијама. 

- За грађане и туристе од посебне важности биће то што ће са платоа испред “Боске” за неколико минута моћи да стигну до платоа Правног факултета који ће бити, такође, потпуно уређен - рекао је Сандић.

Према његовим ријечима, Градска управа упустила се у велики пројекат који ће по свим основама потпуно промијенити изглед Бањалуке. 

- Градски мост, који је 50 година био повезница двију обала, изградњом моста у Доцу ће имати тек симболичан значај за саобраћај - казао је Сандић и додао да ће и тврђава Кастел добити сасвим нову вриједност када буде уређена обала

 

Идејно рјешење

На конкурсу за идејно рјешење за изглед будућег моста побједу је однијело дјело групе бањалучких архитеката, а њихово рјешење изабрано је у конкуренцији 31 рада пријављеног из земље и иностранства.

- Жеља нам је да новим мостом Бањалучане вратимо Врбасу те да, осим колског, развијемо бициклистички и пјешачки саобраћај - изјавио је вођа ауторског тима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана