Gradnja mosta u Docu počinje sljedeće jeseni

Aleksandar Stojanović
Gradnja mosta u Docu počinje sljedeće jeseni

BANjALUKA - Izgradnja novog mosta u Docu trebalo bi da počne naredne jeseni, a ovaj veliki projekat biće sproveden u pet faza, od kojih je prva izgradnja pristupne saobraćajnice na Bulevaru cara Dušana i radovi na mostu za motorni saobraćaj.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić i naglasio da je u toku izrada projektne i konkursne dokumentacije.

- Prva faza predviđa da bude završeno premošćivanje Vrbasa, odnosno glavni dio mosta sa četiri trake za motorni saobraćaj, pješačkim i biciklističkim stazama te izlazak u Mačvansku ulicu. Drugi dio posla je proširenje same Mačvanske ulice na četiri trake i izlazak na Bulevar vojvode Stepe Stepanovića, a treća faza je izgradnja posebne saobraćajnice pored đačkog doma - rekao je Sandić.

Četvrti dio ovog velikog projekta podrazumijeva izgradnju odvojenog pješačkog mosta koji će izlaziti na plato kod Pravnog fakulteta.

- Posljednja kockica ovog “mozaika” je uređenje obale Vrbasa na način kako je to predviđeno idejnim projektom. Kada sve završimo, grad će dobiti novi simbol po kojem će postati prepoznatljiv - istakao je Sandić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve nije mogao da precizira koliko bi radovi trebalo da traju, jer je riječ o projektu kakav u gradu nije pokrenut decenijama. 

- Za građane i turiste od posebne važnosti biće to što će sa platoa ispred “Boske” za nekoliko minuta moći da stignu do platoa Pravnog fakulteta koji će biti, takođe, potpuno uređen - rekao je Sandić.

Prema njegovim riječima, Gradska uprava upustila se u veliki projekat koji će po svim osnovama potpuno promijeniti izgled Banjaluke. 

- Gradski most, koji je 50 godina bio poveznica dviju obala, izgradnjom mosta u Docu će imati tek simboličan značaj za saobraćaj - kazao je Sandić i dodao da će i tvrđava Kastel dobiti sasvim novu vrijednost kada bude uređena obala

 

Idejno rješenje

Na konkursu za idejno rješenje za izgled budućeg mosta pobjedu je odnijelo djelo grupe banjalučkih arhitekata, a njihovo rješenje izabrano je u konkurenciji 31 rada prijavljenog iz zemlje i inostranstva.

- Želja nam je da novim mostom Banjalučane vratimo Vrbasu te da, osim kolskog, razvijemo biciklistički i pješački saobraćaj - izjavio je vođa autorskog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana