Дјечије позориште РС у 2021. години истрајало у мисији промовисања умјетности и културе: Стуб одбране од отуђења и малодушности

Илијана Божић
Дјечије позориште РС у 2021. години истрајало у мисији промовисања умјетности и културе: Стуб одбране од отуђења и малодушности

БАЊАЛУКА - Поштујући епидемиолошке мјере ансамбл националног театра досљедно је и у 2021. години истрајавао у мисији промовисања умјетности и културе неопходне за развој дјеце.

“Сирано де Бержерак”, “Ружно паче”, “Јаблан”, “Вук са мирисом бобица”, “Медвједић Тимотеј”, “Пинокио”, само су неки од наслова у којима су из викенда у викенд малишани и њихови родитељи безбрижно проводили вријеме у кући од снова.

- Дјечије позориште РС је одговоран партнер породици, дјеци и родитељима, како би умјетност остала лијек и упориште непобједивости духа и оптимизма који нам је данас, више него икада, насушно потребан - саопштили су из ДПРС.

Како су истакли не смију да дозволе да култура буде маргинализована и да се занемарује благотворност којом умјетност оплемењује и дјелује на људе.

Тако је ДПРС у 2021. години успјешно реализовало четири премијере и то комаде “Дјевојчица и дрво”, Селме Париси у режији Зијаха Соколовића, “Вук са мирисом бобица”, у режији Тамаре Кучиновић, “Јаблан”, Петра Кочића у режији Душка Мазалице, те “Седам гавранова” у режији Јакуба Максимова.

- Најважнији датум у овој години за нас је 26. октобар када су глумци Душко Мазалица и Божана Бијелић стекли престижно звање првака. Наша Божана Бијелић у фебруару је премијерно извела своју монодраму “Благородна” чиме је стекла мастер постдипломски статус. Мазалица је у октобру потписао и прву режију у матичној кући, па је ова година, уз редован репертоар и ангажман ових умјетника, доказала да је статус првака стигао у праве руке - казали су из Дјечијег позоришта РС.

Због епидемиолошке ситуације, ДПРС у овој години није много путовало, али је ипак освојило три важне награде.

- Представа “Сирано де Бержерак” Игора Бојовића, у режији Југа Радивојевића, освојила је награду “Слободанка Цаца Алексић” за најбољу режију представе за дјецу у 2019/20. години. На првом Међународном фестивалу луткарске умјетности у Мостару награду за најбољу улогу жири је додијелио Зорани Шуман за улогу Вучице у представи “Вук са мирисом бобица”, а композитор Марко Луцијан Храшћанец добио је награду за музику у овој представи - објаснили су из Дјечијег позоришта РС.

Како су казали “Вук са мирисом бобица” свечано је затворио 52. Луткарске сусрете Србије, за шта је добио признање, а представа “Пећа и вук” учествовала је у конкуренцији на фестивалу у Суботици, а комад је био и у програму манифестације “Дани Српске у Србији”.

Подсјетили су да су од 14. августа до 30. септембра отворили врата “Малог театра под великим звијездама” те да је у октобру ДПРС било домаћин 20. Међународног фестивала позоришта за дјецу - Бањалука 2021.

- Овај фестивал позоришта за дјецу, који се сматра једним од најпрестижнијих на Балкану, а на којем је ове године учествовало девет држава - навели су из ове установе.

Додали су да су током посљедњег мјесеца у години, 11. пут организовали “Сњешково”, које траје до четвртка.

- Од 15. децембра, сваки дан од 11 до 20 часова смјењивали су се различити програми у сњежном граду, којим национални театар узвраћа радост малишанима и њиховим родитељима, који су цијелу годину били уз њих - саопштили су из Дјечијег позоришта РС.

Такође, у новембру је потписан Уговор о пословно-техничкој сарадњи између Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци и ДПРС. Тиме су ове двије институције успоставиле сарадњу мотивисану жељом за очувањем и његовањем српског књижевног језика и језичке културе, што је нарочито важно у едукацији најмлађих. Важно је истаћи да је овај театар обиљежио и Свјетски дан позоришта за дјецу и младе.

- Упорним позивима и обавјештењима родитељима и малишанима да буду уз своје позориште, национални театар за дјецу предано стоји на првој линији одбране од отуђења, малодушности и снижавања цивилизацијских критеријума, јер је умјетност насушна потреба за развој појединца и друштва - додали су из ДПРС.

Издаваштво

Дјечије позориште РС издало је књигу “Медна каша грофице Берте”, Александра Диме, у преводу Ранка Рисојевића, која је “настала” након реализације представе “Коболди”.

- То је био наш издавачки подухват у 2020. години, а у јануару 2021. по десет примјерака ове књиге су дистрибуисане библиотекама у 26 бањалучких основних школа, потом Центру “Заштити ме” и Дому за незбринуту дјецу “Рада Врањешевић”, како бисмо и на овај начин популарисали солидарност просвјете и културе у тешким временима короне - наводе из ДПРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана