"Звоно" шанса за пут у Њујорк

Илијана Божић
"Звоно" шанса за пут у Њујорк

БАЊАЛУКА- "Звоно" награда добила је назив по умјетничкој групи "Звоно" која је била зачетник концептуалне умјетности у БиХ, а веома је значајна за младе умјетнике јер им пружа прилику да прошире знања и искуства радом у иностранству.

Казала је за "Глас Српске" умјетница Исидора Бранковић, овогодишња кустоскиња за награду "Звоно".

Она је објаснила да оно што сачињава "Звоно" награду јесте одлазак побједника или побједнице у Њујорк, гдје ће имати прилику да ради на продукцији свог рада, те да комуницира са кустосима, галеристима и људима који се баве умјетношћу.

- "Звоно" његује интердисциплинарност и зрелост у раду и поздравља умјетнике који имају већ препознатљиву умјетност коју његују годинама - рекла је она.

Промоција овог признања одржава се у бањалучкој галерији "Вагон" кроз разговор са умјетницима који су били у финалу за награду или су били њени уживаоци. Овим "Вагон" остварује сарадњу са Центром за савремену културу "Крак".

Током ове седмице амбасадорка "Звоно" награде за БиХ Ена Митровски и Исидора Бранковић разговарале су са умјетницом Сашом Татић, финалисткињом поменуте награде 2022. године, која је кроз то искуство говорила о свом раду у којем ставља фокус на субјективне рефлексије које везује уз питања друштвених норми и очекивања од стране непосредне заједнице.

Такође, у сриједу навече у "Вагону" водиле су онлајн разговор са умјетником Младеном Бундалом, финалистом "Звона" чији је репрезентативан рад прошле године бањалучка публика имала прилику да погледа у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

- У понедјељак од 20 часова водићемо отворени дијалог са студентима и студенткињама Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, али и других умјетничких факултета - навела је Митровски.

Додала је да ће промоција

"Звоно" награде бити завршена у сриједу, када ће у "Вагону" од 20 часова бити представљен рад побједнице "Звона" 2022. године Алме Гачанин која свој рад веже за сјећања из ратног дјетињства.

Наиме, од 2021. награду преузима "Крак" који од 2022. расписује конкурс за "Звоно".

Тако је и ове године расписан конкурс на који се могу пријавити умјетници из БиХ до 33 године старости који се баве праксама визуелних умјетности, односно сликарством и графиком, скулптуром, фотографијом, видеом, објектима у простору и инсталацијама, те новим медијима.

Жири који ће евалуирати пристигле апликације, засједа у мају и чине га професорица Адла Исановић, умјетник Златан Вехабовић и умјетник из САД Ник Тобиер. Добитник ће бити проглашен током маја. "Звоно" је награда партиципативних организација мреже "Young Visual Artist Award" за источну и централну Европу.

Пријава

Пријава за "Звоно" се врши искључиво путем онлајн обрасца на енглеском језику, а рок за подношење је 30. април.

Информације су доступне на веб страници и друштвеним мрежама "Крака".

Ради се о најзначајнијој стручној стимулацији у БиХ намијењеној младим умјетницима чији главни садржај подразумијева двомјесечни боравак у Њујорку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана