Преминуо познати српски пјесник и политички емигрант

Срна
Преминуо познати српски пјесник и политички емигрант

БЕОГРАД - Српски пјесник, преводилац, дугогодишњи политички емигрант и члан Удружења књижевника Србије Ђорђе Николић преминуо је у Аранђеловцу у 75. години, саопштено је из Удружења књижевника Србије.

Николић, који је преминуо 19. априла, биће сахрањен у четвртак, 25. априла, у родном мјесту Рабровцу код Тополе.

Ђорђе Николић рођен је 1949. године, а почетком седамдесетих година прошлог вијека емигрирао је у САД и прикључио се својој породици и ђеду Дионисију Миливојевићу, епископу Српске православне цркве у Америци од 1940. до 1979. године.

Николићева поезија је превођена на енглески, руски, бугарски, италијански и шпански језик.

Поред писања, Николић се бавио превођењем са српског на енглески и са енглеског на српски, а његову поезију преводио је чувени пјесник Чарлс Симић, добитник Пулицерове награде.

Николић је лауреат Академије америчких пјесника у Њујорку и бројних престижних награда у Србији.

Био је предсједник Српске народне библиотеке у Чикагу, задужбине својих родитеља Милуна и Наде, која се убраја међу највеће и највредније приватне библиотеке у свијету.

Николић је био потпредсједник и умјетнички директор породичне добротворне Фондације “Иванка Милошевић” у Чикагу, која је утемељила и од 2001. дођељивала престижну књижевну награду “Богородица Тројеручица”.

Ђорђева сестра Драгица Милошевић трагично је изгубила осмогодишњу ћерку Иванку која је, с Драгишом Кашиковићем, брутално убијена 1977. у просторијама Српске народне одбране Чикагу, а вјерује се да је ова убиства починила југословенска тајна полиција.

Николић је у САД, послије стицања магистеријума, завршио докторске студије славистике на Нортвестерн универзитету у Чикагу.

Објавио је десетак књига пјесама, од којих прве четири у егзилу /двије на енглеском језику/.

Николић је 1975. године постао коаутор збирке “Три словенска пјесника”, на енглеском језику, заједно са изгнаним руским нобеловцем Јосифом Бродским и познатим пољским дисидентом Тимотеушем Карповичем.

За Николића је академик Предраг Палавестра написао: “Док је Чарлс Симић у Америци постао угледан амерички пјесник, Ђорђе Николић је у Америци постао угледан српски пјесник”.

Од одласка у изгнанство Николић у отаџбини није објављивао, а лирски спјев “Српска глава” била је прва његова књига која је 2000. године објављена у Србији.

Збирка љубавне поезије у потрази за Еуридиком, у издању Матице Српске, по ријечима академика Николе Милошевића, писана је језгровито, на начин највећих мајстора старе јапанске лирике и да Николић ништа друго није написао и то би било довољно да се уврсти међу пјеснике великог умјетничког домашаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана