Миле Мићић, илустратор, за „Глас Српске“: Епска авантура у земљу магије и срушених тронова

Илијана Божић
Миле Мићић, илустратор, за „Глас Српске“: Епска авантура у земљу магије и срушених тронова

Босана, земља магије, срушених тронова и сарказма, једног дјечака ће катапултирати у епску авантуру. Мјесто гдје мали јунак започиње велику вратоломију и упушта се у заокрете и заплете свијета поцијепаног између три краља, три нације и три бога.

Казао је то за “Глас Српске” аутор веб стрипа “Босана - Капија хиљаду свјетова” Миле Мићић који је објаснио да је ова прича надахнута политиком и животом садашње БиХ, у комбинацији са елементима словенске митологије историје Балкана.

- Видјећете нашу стару архитектуру и ношњу па можда и старе традиције и вјеровања која се преносе кроз генерације. Босана истражује теме идеологије, пријатељства, потребе за уклапање у друштво и прихватање личне одговорности. Такође, дотиче се теме рата и мира и колико је важно наћи заједничко тло и разумијевање у свијету који је подијељен различитим идејама. Али није све тако сиво, има довољно авантуре и саркастичног шарма да се ствари држе живахним - додао је он.

Објаснио је да је стварност Босане помало изобличена, у смислу што некад мисли обичних смртника могу да обликују тканину времена и простора, мада не увијек.

- Постоји хијерархија која се поштује, јер у супротном та малецка планета би престала са постојањем. Босана је дом разноликој популацији, с људима из различитих нација и позадина који живе широм земље - рекао је Мићић.

Истакао је да ако бисмо замислили Босану као кулинарски спектакл, она би била сачињена од четири врсте састојака који су некад  били збркано убачени у један велики, бучни босански лонац гулаша, али су сада пажљиво распоређени као раздвојени залогаји на гозбеном столу, сваки са својим јединственим шмеком и аромом.

- Тако су први састојак Босони. Народ који цијени храброст, традицију и лојалност изнад свега. Оштро су одани својим обичајима и боговима и држе их у високом поштовању. Обожавају црвену боју и носе је с поносом као подсјетник на све битке које су извојевали (и на оне које су изгубили, али о томе се не прича наглас) - испричао је Мићић.

Како је казао с друге стране, Босуни су она група људи која увијек изгледа као да је управо изашла из библиотеке, чак и кад нису, дајте им књигу и пиво и имаћете пријатеља за живот. Додао је да њихова плава боја није само симбол њихове дубине, већ и неограниченог неба под којим мозгају.

- Како би заштитили своју вриједну збирку умјетничких предмета, Босуни су развили оштро око и још оштрије зубе, спремни да се одупру свима који би покушали отети им њихово благо. Трећи у низу су Босини, чувари природе Босане, који вјерују да је свако дрво библиотека, а свака ливада страница књиге. Обожавају зелену боју. Какав клише, зар не? Али опет, њихова посвећеност заштити окружења је толика да би и најзагриженији градски фрајер пожелио бар једном загрлити дрво.  Дужност им је да осигурају да се природа Босане чује и осјећа, чак и у најудаљенијим угловима - навео је он.

И на крају, ту је номадски народ Ро-хни, који према његовим ријечима, лутају земљом са својим мелодијама, ширећи радост и весеље гдје год иду или барем би то чинили да нису стално гађани воћем и тјерани из града од стране мање музикално надарених становника Босане.

- Законом ограничени на боје пијеска, овај маргинализован народ  носи умјетност у срцима, суочавајући с изазовом да своје боје поново покаже свијету који их је заборавио. Сањају дан када ће умјетност процвјетати у Босани, баш као некада када су њихове одјеће биле ткане свим бојама свијета - објаснио је Мићић.

Како је казао Босана има и неколико племића који живе високим животом иза зидова Мо-СаБаркх-а, те да ова снобовска елита живи као бубрег у лоју, али само ако је тај лој испуњен мачевима и барутом политичких супарника.

 - А на врху ове гозбе, као вишња на прилично компликованом колачу, сједи Високи Вођа, тип који себе сматра мајстором кухиње владавине, господарећи над заједничком кашом с укусом за моћ - додао је он.

Говорећи о ликовима веб стрипа Вуку, Искри, Срећку и другима, те о томе ко га је инспирисао у њиховом стварању Мићић је казао да постоји упориште у стварности за све те ликове.

- Углавном су пролазници или добри познаници из мог личног живота и већина њих ме познаје. Један лик Босане може бити мјешавина пар појединаца или ако је лик исувише карактеристичан, само једне особе. Мада како не познајем дубински своју инспирацију, често им додам обрт у карактеру како се прича развија - навео је он.

Будући да процес настанка оваквог пројекта захтијева много рада, времена и инспирације Мићић је казао да стварање једне епизоде траје дуго и исцрпљујуће.

- Како на интернету има мали милион страница које људи прате, ја се не могу фокусирати на једну платформу, већ на пар њих, што опет захтијева посебно уређивање сваке објаве понаособ. Код стрипа, прво иде процес смишљања сценарија. Затим се тај сценарио претвори у дијалог (који се опет у процесу мијења и прилагођава). Од дијалога настаје првобитна скица странице стрипа - испричао је Мићић.

Како нам је казао, дијалог пише прво на српском па га затим преводи на енглески тако да то има смисла.

- На основу скице, размишљам о освјетљењу сцене. Долази груба скица свјетла. Након тога, почињем да преко скице правим чисте линије и радим на прочишћавању свјетла. Кад се све заврши, онда уређујем положај панела на страници и добијем завршну верзију странице за штампу. Остављам у посебним лејерима одвојено балончиће и текст како бих касније могао лакше све уређивати - објаснио је Мићић.

Додао је да будући да се стрип приказује као веб стрип све те завршне сличице опет премјешта и ради верзију за веб, додаје текст на балончиће и прилагођава за вертикално читање путем мобилног телефона.

У магични свијет Босане сви љубитељи ове врсте умјетности могу да завире на платформама “Tapas” и “Webtoon”.

Будућност

Стрип “Босана - Капија хиљаду свијетова” тренутно излази у онлајн издању, а Миле Мићић је казао да се нада да ће ова прича заживјети и у физичком облику.

- Не могу сад одмах да избацим стрип у физичком издању. Потпуно сам непознат као стрип аутор. Немам издавача, немам колаборације са штампаријама, немам ништа од тога. На начин који сам одабрао  покушаћу бесплатно да покажем стрип и да на овоме радим сам колико могу - рекао је он.

Додао је да се нада да ће успјети сакупити групу људи који ће бити заинтересовани за овај пројекат и онда једног дана пустити стрип у физичко издање са надом да ће бити оних који би хтјели и своју копију авантуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана