Двије деценије од емитовања финала серије “Пријатељи”

Бранислав Предојевић
Двије деценије од емитовања финала серије “Пријатељи”

ЛОС АНЂЕЛЕС - Тачно прије 20 година емитована је посљедња епизода серије “Пријатељи”, једног од најпопуларнијих ситкома у историји телевизије, чија се слава не смањује иако је прошло двије деценије од поменутог финала.   

Емитовање серије, која је имала укупно 236 епизода распоређених у десет сезона, почело је далеке 1994. године, а од тада, па до данас, ликови шесторо пријатеља Монике, Фиби, Рејчел, Џоија, Роса и Чендлера остали су међу омиљеним код гледалаца широм свијета. Поменуто финале серије, емитовано 6. маја 2004. године, гледало је око 52,5 милиона америчких гледалаца и чини га петим најгледанијим финалом серије у историји телевизије.

Прошлогодишња трагична смрт глумца Метјуа Перија, који је глумио Чендлера, само је додатно скренула пажњу на легендарни серијал, чија слава не јењава годинама ширећи култ код нових генерација пријатеља. 

Од те 2004. гледаоци широм планете могли су изнова да заједно са “Пријатељима” пролазе кроз њихове догодовштине, пословне проблеме и љубавне јаде. 

Мало је познато да “Пријатељи” није био првенствени назив ове серије коју су креирали Дејвид Крејн и Марта Кауфман. Њено оригинално име било је “Инсомниа Цафе” што у преводу значи “Кафе несаница”, ипак након што је пилот пројекат откупила продукцијска кућа НБЦ назив је преименован у “Пријатељи попут нас”. Након више премишљања пред премијеру коначан избор пао је на “Пријатељи”, а остало је историја. 

Да добри међусобни односи у екипи шест цимера нису били чиста глума, доказ је и њихова солидарност у борби да сви буду плаћени подједнако. Наиме, током прве сезоне, свако од њих примао је око 22.000 долара по епизоди, да би до друге сезоне, сваки глумац  имао нешто другачији хонорар. Године 1997. свих шест глумаца одбило је да ради док сви нису зарадили једнаку плату од 100.000 долара по епизоди. О томе је писао и “Њујорк тајмс” наводећи да је то велика вијест, јер иако звијезде хитова често пријете бојкотом њихових серија у потрази за вишим платама, био је  неуобичајан покушај цијеле глумачке екипе да искористи солидарност као успјешну полугу моћи.

За шест главних ликова у оптицају је било више различитих глумаца. Такође, Кортни Кокс која је глумила Монику требало је најприје да буде Рејчел, али је она то одбила захтијевајући да буде у улози Монике, јер воли снажне карактере. Једино је лик Роса писан конкретно за глумца Дејвида Швимера. Ерик Мекормак, Вил из серије “Вил и Грејс” неколико је пута желио да се пријави на аудицију за лик Роса, али је продуцент Кевин Брајт који је раније радио са Швимером писао карактер Роса на основу Швимеровог гласа.

Епизоде “Пријатеља” снимане су и по пет сати и то пред публиком од око 300 фанова. Само у ријетким ситуацијама, када су снимане кључне сцене, публика је била искључена како би се гледаоци држали у неизвјесности.  Серија је била номинована за 62 “Еми” награде , освојивши награду за изванредну хумористичку серију 2002. године за своју осму сезону, а данас важи за класик жанра уз огроман утицај на свијет телевизијске комедије.

Гости

Бројне познате личности су редовно гостовале у “Пријатељима “, а ова камео појављивања су временом стекла култни статус и постале ствар престижа у Холивуду.

Међу познатијим гостима су комичари Робин Вилијамс и Били Кристал, тинејџерска звијезда  Фреди Принц Јуниор, акциони херој Брус Вилис кроз улогу Пола, која му је донијела “Еми” награду. У овој култној серији се током година појавило још много великих глумачких звијезда, међу којима су и Чарли Шин, Дени Девито, Бред Пит, Рис Витерспун, Сузан Сарандон, Џорџ Клуни, Пол Рад, Шон Пен, Бен Стилер, Винона Рајдер и Џулија Робертс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана