Филм “Back to Black” од данас у “Синеплексу Палас”: Портрет Ејми Вајнхаус на великом екрану

Илијана Божић
Филм “Back to Black” од данас у “Синеплексу Палас”: Портрет Ејми Вајнхаус на великом екрану

БАЊАЛУКА - Прича о Ејми Вајнхаус, која доноси занимљивости из њеног живота од почетка каријере па до револуционарног студијског албума “Back to Black”, премијерно ће бити приказана данас у бањалучком “Синеплексу Палас”.

Ова прича је испричана из њене перспективе и инспирисана је дубоко личним текстовима које је писала. Филм је заправо портрет жене која стоји иза једног феномена и приказ бурне везе која је центар једног од најлегендарнијих музичких албума свих времена.

Главну улогу, односно Ејми Вајнхаус, на платнима је овјековјечила глумица Мариса Абел, а филм је режирала  Сем Тејлор Џонсон. Редитељка се већ доказала филмом “НоњхереБоy” о Џону Ленону који је добио добре критике и четири номинације за награду БАФТА. Како пише магазин “Ролингстоун” Сем Тејлор Џонсон је била пријатељица са Вајнхаусовом.

Важно је нагласити да су Ник Кејв и Ворен Елис компоновали музику за овај биографски филм. Ејми Џејд Вајнхаус  била је енглеска кантауторка позната по свом изражајном контраалт вокалу и пробраној мјешавини музичких жанрова које је користила у својим пјесмама, укључујући ритам и блуз, соул и џез. Приписиване су јој заслуге за утицај на раст популарности женских извођача и соул музике и за препород британске музичке сцене.

Њен специфичан стил учинио ју је музом модних дизајнера, попут Карла Лагерфелда. Проблеми са зависношћу од наркотика и алкохола, као и њена склоност самоуништењу су биле редовне теме таблоида од 2007. године, па до њене смрти. Заједно са својим бившим супругом Блејком Филдер-Сивилом имала је проблема са законом због којих је он био осуђен на затворску казну. Њен албум  “БацктоБлацк” се званично појавио у дистрибуцији у Уједињеном Краљевству 30. октобра 2006. Више пута је био на првом мјесту британске листе албума, а позиционирао се на седмом мјесту Билбордове листе 200 најбољих албума у САД.  Био је то најпродаванији албум 2007. године са 1,85 милиона примјерака. Током 2008. Вајнхаус се суочила са низом здравствених компликација које су представљале озбиљну пријетњу и за њену каријеру и за њен живот. Након лијечења од зависности, покушала се вратити музици, али послије пропалог београдског концерта 18. јуна 2011. године, који је требало да буде почетак повратничке турнеје, неколико дана касније 23. јуна 2011,  преминула је од посљедица дугогодишње зависности од опијата и алкохола.

Филм о Ејми Вајнхаус узбуркао је јавност након што је објављен трејлер, а још више након свјетске премијере. Мноштво фанова бурно је одреаговало у страху да ли ће се живот познате пјевачице приказати вјерно или ће то бити још један сензационалистички покушај профитирања на туђој несрећи. Тренутно филм на веб страници “Ротен томатос” има просјечну оцјену 38% од 60 критика, док на сајту “Метакритик” филм има оцјену 49 од 100 могућих, на основу 18 критика што указује на мјешовите или просјечне критике.

Издања

Филм “Бацк То Блацк” није прво остварење о Ејми Вајнхаус. Наиме, 2015. је снимљен  и документарни филм “Ејми” Асифа Кападије који је освојио бројне награде, укључујући “Оскара”, БАФТА и МТВ филмску награду за најбољи документарац. Критички хваљени документарац “Рецлаиминг Амy” објављен је 2021.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана