"Zvono" šansa za put u Njujork

Ilijana Božić
"Zvono" šansa za put u Njujork

BANjALUKA- "Zvono" nagrada dobila je naziv po umjetničkoj grupi "Zvono" koja je bila začetnik konceptualne umjetnosti u BiH, a veoma je značajna za mlade umjetnike jer im pruža priliku da prošire znanja i iskustva radom u inostranstvu.

Kazala je za "Glas Srpske" umjetnica Isidora Branković, ovogodišnja kustoskinja za nagradu "Zvono".

Ona je objasnila da ono što sačinjava "Zvono" nagradu jeste odlazak pobjednika ili pobjednice u Njujork, gdje će imati priliku da radi na produkciji svog rada, te da komunicira sa kustosima, galeristima i ljudima koji se bave umjetnošću.

- "Zvono" njeguje interdisciplinarnost i zrelost u radu i pozdravlja umjetnike koji imaju već prepoznatljivu umjetnost koju njeguju godinama - rekla je ona.

Promocija ovog priznanja održava se u banjalučkoj galeriji "Vagon" kroz razgovor sa umjetnicima koji su bili u finalu za nagradu ili su bili njeni uživaoci. Ovim "Vagon" ostvaruje saradnju sa Centrom za savremenu kulturu "Krak".

Tokom ove sedmice ambasadorka "Zvono" nagrade za BiH Ena Mitrovski i Isidora Branković razgovarale su sa umjetnicom Sašom Tatić, finalistkinjom pomenute nagrade 2022. godine, koja je kroz to iskustvo govorila o svom radu u kojem stavlja fokus na subjektivne refleksije koje vezuje uz pitanja društvenih normi i očekivanja od strane neposredne zajednice.

Takođe, u srijedu naveče u "Vagonu" vodile su onlajn razgovor sa umjetnikom Mladenom Bundalom, finalistom "Zvona" čiji je reprezentativan rad prošle godine banjalučka publika imala priliku da pogleda u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

- U ponedjeljak od 20 časova vodićemo otvoreni dijalog sa studentima i studentkinjama Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, ali i drugih umjetničkih fakulteta - navela je Mitrovski.

Dodala je da će promocija

"Zvono" nagrade biti završena u srijedu, kada će u "Vagonu" od 20 časova biti predstavljen rad pobjednice "Zvona" 2022. godine Alme Gačanin koja svoj rad veže za sjećanja iz ratnog djetinjstva.

Naime, od 2021. nagradu preuzima "Krak" koji od 2022. raspisuje konkurs za "Zvono".

Tako je i ove godine raspisan konkurs na koji se mogu prijaviti umjetnici iz BiH do 33 godine starosti koji se bave praksama vizuelnih umjetnosti, odnosno slikarstvom i grafikom, skulpturom, fotografijom, videom, objektima u prostoru i instalacijama, te novim medijima.

Žiri koji će evaluirati pristigle aplikacije, zasjeda u maju i čine ga profesorica Adla Isanović, umjetnik Zlatan Vehabović i umjetnik iz SAD Nik Tobier. Dobitnik će biti proglašen tokom maja. "Zvono" je nagrada participativnih organizacija mreže "Young Visual Artist Award" za istočnu i centralnu Evropu.

Prijava

Prijava za "Zvono" se vrši isključivo putem onlajn obrasca na engleskom jeziku, a rok za podnošenje je 30. april.

Informacije su dostupne na veb stranici i društvenim mrežama "Kraka".

Radi se o najznačajnijoj stručnoj stimulaciji u BiH namijenjenoj mladim umjetnicima čiji glavni sadržaj podrazumijeva dvomjesečni boravak u Njujorku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana