Izložba slika Nedeljka Neđe Goge: Umjetnik jači od logorske golgote

M.V.
Izložba slika Nedeljka Neđe Goge: Umjetnik jači od logorske golgote

GRADIŠKA - U Galeriji Zavičajnog muzeja Gradiška u utorak je otvorena izložba slika Nedeljka Neđe Goge, poznatog slikara i vajara, bivšeg jasenovačkog logoraša.

Zajedno sa bratom Vasom, Nedeljko je preživio strahote u ustaškim logorima Jasenovac, Stara Gradiška i Sisak. Likovnu akademiju završio je u Beogradu, slikarstvo i skulpturu u Minhenu i Beču. Bio je svjetski priznat umjetnik, Gadafijev prijatelj i konzul Jugoslavije u Libiji. Goga je prošao golgotu ustaških logora i to je ostavilo trajne posljedice na njegovo zdravlje, ali i na stvaralaštvo. Nedeljkova kćerka Silvija Goga Jovanović omogućila je da se slike iz porodične zbirke u Vrnjačkoj Banji dopreme u Gradišku.

- Moj otac stvorio je brojna umetnička dela i skulpture, a jedan broj poklonićemo Gradišci - rekla Jovanović.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujčić istakao je da je dopremljeno 22 umjetnička djela iz porodične zbirke.

- U saradnji sa Goginom kćerkom Silvijom iz porodične zbirke u Vrnjačkoj Banji i Beogradu dopremili smo vrijedna umjetnička djela, slike, čiji hronološki opus obuhvata period od šezdesetih godina prošlog vijeka do Nedeljkove smrti, septembra prošle godine - rekao je Vujčić.

O ovom svestranom umjetniku dokumentarni film je svojevremeno snimio čuveni svjetski režiser Stiven Spilberg. Životnu ispovijest Nedeljka Goge na filmsko platno je 2021. godine prenio i prikazao Stanko Šinik, Gogin prijatelj i mještanin Vrbaške. Šinik je brojne posjetioce ove izložbe upoznao sa teškim životnim okolnostima koje su Gogu, kao dijete, snašle u sisačkom mučilištu, majčinom borbom da pronađe i izbavi djecu iz ustaških logora smrti te teškim zdravstvenim posljedicama koje su obilježile Gogin život.

Nedeljko Goga je iza sebe ostavio monumentalne skulpture. Među njima su "Golub mira" u Frankfurtu, "Slang" u Švajcarskoj, "Kosovka" u Prizrenu, reljef "Logor" u Solunu, vinjetu na fasadi "Grčke kraljice" u Beogradu, brojne biste, plakete i zlatnike sa likom Tesle, Karađorđa, Skenderbega, Gadafija, Lenjina i drugih. Izložba slika Nedeljka Goge biće otvorena do 20. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo pisac Pol Oster
Preminuo pisac Pol Oster
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana