Roman "Kockar" Fjodora Dostojevskog stiže u novom izdanju: Agonija umjetnika u zagrljaju poroka

Ilijana Božić
Roman "Kockar" Fjodora Dostojevskog stiže u novom izdanju: Agonija umjetnika u zagrljaju poroka

BANjALUKA - Roman "Kockar" Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, klasik o životnim prilikama i neprilikama s kojima se u životu susreće svaki čovjek, biće objavljen tokom maja u novom izdanju "Lagune".

Ovo djelo na srpski jezik preveo je Milosav Babović, a"Kockar" je prvi put objavljen 1866. godine. Kada govorimo o ovom romanu zanimljivo je napomenuti da je Dostojevski petnaest godina patio od zavisnosti kocke, strastveno se kockajući od Moskve do BadenBadena. Malo je koji književnik bio toliko voljen i omrznut, cijenjen i napadan, ali i malo je koji ostavio tako silan trag u svjetskoj književnosti kao Dostojevski. 

Njegova intrigantna životna priča, puna padova i uzleta, poroka i patnji, nerijetko mu je bila književna inspiracija, a ova knjiga najbolji je dokaz tim tvrdnjama.

Pritisnut zelenašima zbog neplaćenih kockarskih dugova, odigrao je sebi svojstvenu hazardersku partiju, ovog puta životnog ruleta: mladoj stenografkinji Ani Snitkini izdiktirao je tekst "Kockara", za manje od mjesec dana i predao ga u traženom roku, da bi par mjeseci poslije spomenutu saradnicu zaprosio i oženio!

Dostojevski se za svojih boravaka u inostranstvu često kockao i često gotovo mazohistički gubio sve što je imao pa je tako središnja tema ovog djela postala kockarska strast i ovisnost, noseći jako autobiografsko obilježje.

U jednom pismu opisao je glavnog protagonistu (dijelom svoj alter ego): "On je kockar, ali nije običan kockar, on je i pjesnik, a potreba za kockom i rizikom oplemenjuje ga u vlastitim očima, premda je kockajući do krajnjega financijskog i fizičkog iscrpljenja svakodnevno prolazio svojevrsni pakao.

Svi njegovi životni sokovi, snaga, žestina, smionost, sve je otišlo na rulet. On je kockar, ali ne običan kockar, kao što Puškinov vitez tvrdica nije običan cicija...".

Naime na stranicama "Kockara" čitaoci će u imaginarnom gradiću Ruletenburgu zateći skromnog učitelja Alekseja Ivanoviča u društvu stranaca koji se kockaju. 

- Zaljubljen u svoju učenicu Polinu, usvojenicu starog generala kome preti finansijska propast, Aleksej učestvuje u vrtoglavim događajima koji se pletu oko ovog društva omamljenog mirisom novca - navedeno je u opisu ovog djela na stranici "Lagune".  

Kao i u svim drugim djelima i ovdje je Dostojevski pažnju posvetio čovjeku i njegovoj borbi sa unutrašnjim demonima. Kroz cijelu karijeru pisac opsesivno traga za čovjekom u čovjeku i njegovom duhovnom potragom.

I ovaj roman pokazuje nam da bi duhovna ljubav prema bližnjima i svijetu trebalo da bude glavna vodilja čovjekova, ali i da bi svaki čovjek trebalo da shvati da novac ne čini naš život srećnim, da novac ne može da pobijedi sve i da novac ne može da kupi ljubav. Uz sve to Dostojevski u romanu "Kockar" opisuje Ruse i njihovo ponašanje u inostranstvu, kroz sudar različitih kultura, emocija i vjerskih uvjerenja.

Ruski profesor Leonid Grosman, govoreći o Dostojevskom, istakao je da glavni značaj Dostojevskog nije toliko u filozofiji, psihologiji ili mistici koliko u otvaranju nove, zbilja genijalne stranice u istoriji evropskog romana.

O PISCU

Fjodor Mihailovič Dostojevski rođen je 11. novembra 1821. godine u Moskvi. Riječ je o jednom od najznačajnijih književnika ruske i svjetske književnosti. Njegov prvi roman "Bijedni ljudi" pokupio je sjajne kritike, a jedan kritičar je tada zapisao: "Rođen je novi Gogolj". Njegova značajnija djela su "Zločin i kazna", "Braća Karamazovi", "Poniženi i uvrijeđeni",  "Idiot". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana