Dječije pozorište RS: Premijerno odigrana predstava "Devet života mace Lukasa"

Ilijana Božić
Dječije pozorište RS: Premijerno odigrana predstava "Devet života mace Lukasa"

BANjALUKA- Predstava "Devet života mace Lukasa" prema tekstu i u režiji Vanje Jovanovića, istinska priča o ljubavi, priča koja govori o životu jednog mačka koji uspjeva da pronađe sreću, pred najmlađom publikom premijerno je odigrana večeras na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Dječaci i djevojčice posmatrali su sjajnu izvedbu ansambla DPRS, koji su maestralno dlčarali doživljaje mace Lukasa koji uz sve nedaće ipak na kraju pronalazi ljubav i sreću.

Ova lutkarska komedija dobra je lekcija kako najmlađoj publici tako i roditeljima.

Na samom početku predstave ostaje jasna i upečatljiva poruka koja kaže da svi imamo mogućnost da nastavimo da sanjamo.

Zabavne avanture i razne životne nevolje koje proživljava maca Lukas zabavile su dječake i djevojčice, ali i pokazale kako društvene mreže utiču na djecu nudeći im iskrivljenu sliku života prožetu lažnim vrijednostima bez ljubavi, empatije i vaspitanja.

Sa macom Lukas na sceni se pojavljuju razni likovi, a njegova duša je nestajala tamo gdje nije osjećao pravu i istinsku ljubav za kojom je sve vrijeme tragao. Sjajno rediteljsko rješenje je prikaz gubljenja tih mačjih života. Naime, svaki put bi duša odlazila ka nebu u vidu malog bijelog anđela.

Ono za čim traga maca Lukas je ono za čim traga i svaki čovjek, pa nam je svima ovaj junak vema blizak.

Djeca gledajući ovu predstavu na njenom kraju mogu da vide šta je prava sreća i da je maca Lukas tek onog trenutka kada je dobio ljubav i davao ljubav počeo da vraća svoju dušu i živote.

Na sceni se na samom kraju pojavljuje veliki crveno klupko, što je takođe sjajajn rediteljski potez, jer na tom klupku maca Lukas gradi porodicu.

Porodica je jedno veliko crveno klupko ljubavi koje vraća život svakom čovjeku baš kao što je vratila i maci Lukasu.

Scenograf Mario Tomašević stvorio je na sceni DPRS pravo remek djelo vizuelne umjetnosti, tako da su mališani ostali zadivljeni onim što su imali priliku da vide.

Sve pohvale idu i za muziku koju je uradio kompozitor Ljudevit Laušin.

U predstavi igraju Nikola Milaković, Đorđe Janković, Aleksandar Blanić, Slobodan Perišić i Aleksandar Runjić.

Komad je namijenjen djeci od 7 godina pa nadalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana