Дјечије позориште РС: Премијерно одиграна представа "Девет живота маце Лукаса"

Илијана Божић
Дјечије позориште РС: Премијерно одиграна представа "Девет живота маце Лукаса"

БАЊАЛУКА- Представа "Девет живота маце Лукаса" према тексту и у режији Вање Јовановића, истинска прича о љубави, прича која говори о животу једног мачка који успјева да пронађе срећу, пред најмлађом публиком премијерно је одиграна вечерас на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

Дјечаци и дјевојчице посматрали су сјајну изведбу ансамбла ДПРС, који су маестрално длчарали доживљаје маце Лукаса који уз све недаће ипак на крају проналази љубав и срећу.

Ова луткарска комедија добра је лекција како најмлађој публици тако и родитељима.

На самом почетку представе остаје јасна и упечатљива порука која каже да сви имамо могућност да наставимо да сањамо.

Забавне авантуре и разне животне невоље које проживљава маца Лукас забавиле су дјечаке и дјевојчице, али и показале како друштвене мреже утичу на дјецу нудећи им искривљену слику живота прожету лажним вриједностима без љубави, емпатије и васпитања.

Са мацом Лукас на сцени се појављују разни ликови, а његова душа је нестајала тамо гдје није осјећао праву и истинску љубав за којом је све вријеме трагао. Сјајно редитељско рјешење је приказ губљења тих мачјих живота. Наиме, сваки пут би душа одлазила ка небу у виду малог бијелог анђела.

Оно за чим трага маца Лукас је оно за чим трага и сваки човјек, па нам је свима овај јунак вема близак.

Дјеца гледајући ову представу на њеном крају могу да виде шта је права срећа и да је маца Лукас тек оног тренутка када је добио љубав и давао љубав почео да враћа своју душу и животе.

На сцени се на самом крају појављује велики црвено клупко, што је такође сјајајн редитељски потез, јер на том клупку маца Лукас гради породицу.

Породица је једно велико црвено клупко љубави које враћа живот сваком човјеку баш као што је вратила и маци Лукасу.

Сценограф Марио Томашевић створио је на сцени ДПРС право ремек дјело визуелне умјетности, тако да су малишани остали задивљени оним што су имали прилику да виде.

Све похвале иду и за музику коју је урадио композитор Људевит Лаушин.

У представи играју Никола Милаковић, Ђорђе Јанковић, Александар Бланић, Слободан Перишић и Александар Руњић.

Комад је намијењен дјеци од 7 година па надаље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана