Izložba Žarka Aleksića u KC “Semberija”: Ispitivanje svijesti i vještačke inteligencije

I. B.
Izložba Žarka Aleksića u KC “Semberija”: Ispitivanje svijesti i vještačke inteligencije

BIJELjINA - Izložba “Funkcija dodele vrednosti” Žarka Aleksića biće otvorena večeras od 19 časova u galeriji Centra za kulturu “Semberija” u Bijeljini.

Žarko Aleksić radi u više medija koji integrišu iskustvo, fotografiju, video, instalaciju i performativnost - sve to se odnosi na njegovo interesovanje za iskustvo kao sintezu modernističkih tehnika kolaža i montaže. Ovo tematsko istraživanje je i predmet doktorskog studija o svijesti kao umjetničkom mediju.

- Njegova postdisciplinarna umetnička praksa zasniva se na ispitivanju svesti, mentalne obrade i veštačke inteligencije: u vezi sa društveno-političkim pitanjima kognitivnog kapitalizma i sticanja znanja, obrazovanja, kao i razradu obrade podataka kao što su biomarkeri i korelacioni podaci prikupljeni od naučnih mernih uređaja i prikupljanja društvenih medija - saopšteno je iz KC “Semberija”.

Aleksić je dobitnik nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2020. Završio je studije filozofije u Beogradu, a diplomirao je u klasi za umjetnost i fotografiju na Akademiji lepih umetnosti u Beču. Trenutno je student na doktorskim studijama na istoj akademiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana