Златна палма филму Дипан

Приредила: Мирна Пијетловић
Златна палма филму Дипан

Кан - Филм француског режисера Жака Одијара "Дипан" освојио је главну награду "Златну палму" на Међународном филмском фестивалу у Кану.

Избор жирија, којем је ове године предсједавао амерички редитељски двојац, браћа Итан и Џоел Коен, био је изненађујући за већину критичара, којима овај филм није био ни на ширем списку фаворита.

Филм говори о троје грађана Шри Ланке, који се претварају да су породица, да би побјегли из ратом захваћене земље и настанили се у Француској.

Општи је утисак да је сведена драма о "тамилском тигру" који покушава да изгради живот из почетка као избјеглица у Француској мање моћна од Одијарових претходних остварења "Пророк" и "Рђа и кост".

- Хвала пуно. Веома сам дирнут. Знао сам да ћете ми направити овако нешто - изјавио је Одијар примајући награду. Он је захвалио својој екипи и продуцентима.

Један од водећих фаворита, "Шаулов син" мађарског дебитанта Ласла Немеша, освојио је "сребрну медаљу" - Гран при фестивала. 
Тајванац Хо Шао-Шен проглашен је за најбољег редитеља. "Убица", костимирани акционо-медитативни филм, смјештен у Кину 9. вијека, било је визуелно најљепше остварење фестивала.
Грк Јоргос Лантимос освојио је награду жирија за "Јастога", футуристичку саркастичну причу о љубави и самоћи са Колином Фарелом и Рејчел Вајс.

Награду за најбољу глумицу подијелиле су Американка Руни Мара и Францускиња Емануел Берко. Мара тумачи љубавницу Кејт Бланчет у одлично оцијењеном филму "Керол" Тода Хејнса, а Емануел Берко главну јунакињу драме "Мој краљ" редитељке Мајвен о проблематичној вези мушкарца и жене.

С друге стране, за најбољег глумца је проглашен Француз Венсан Линдон за улогу отпуштеног фабричког радника у одличној социјалној драми "Закони тржишта" Стефана Бризеа. У главном програму такмичило се 19 филмова, а занимљиво је да је жири о награди вијећао на непознатој локацији, одсјечени од свијета, без мобилних телефона, а појавили су се у јавности тек уочи уручења награде.

"Златна палма", до самог уручења, налазила се у добро чуваном сефу на такође непознатој локацији и у највећој тајности се предаје жирију тек када је донио одлуку о добитнику.

Након готово двије седмице приказивања узбудљивих, забавних, али и провокативних филмова, као и неколико медиокритетских наслова, Филмски фестивал у Кану затворен је у недјељу увече проглашењем побједника и свечаном додјелом "Златне палме".

Иако је овогодишња смотра у француском граду 68. фестивал по реду, "Златна палма" ове године је додијељена 60. пут, јер је први пут уручена 1955. године.

Почасна награда

Почасна "Златна палма" за животно дјело додијељена је ветерану Ањес Варди, која је, послије Клинта Иствуда, Бернарда Бертолучија и Вудија Алена, прва жена која је добила ово престижно признање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана