Zlatna palma filmu Dipan

Priredila: Mirna Pijetlović
Zlatna palma filmu Dipan

Kan - Film francuskog režisera Žaka Odijara "Dipan" osvojio je glavnu nagradu "Zlatnu palmu" na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Izbor žirija, kojem je ove godine predsjedavao američki rediteljski dvojac, braća Itan i Džoel Koen, bio je iznenađujući za većinu kritičara, kojima ovaj film nije bio ni na širem spisku favorita.

Film govori o troje građana Šri Lanke, koji se pretvaraju da su porodica, da bi pobjegli iz ratom zahvaćene zemlje i nastanili se u Francuskoj.

Opšti je utisak da je svedena drama o "tamilskom tigru" koji pokušava da izgradi život iz početka kao izbjeglica u Francuskoj manje moćna od Odijarovih prethodnih ostvarenja "Prorok" i "Rđa i kost".

- Hvala puno. Veoma sam dirnut. Znao sam da ćete mi napraviti ovako nešto - izjavio je Odijar primajući nagradu. On je zahvalio svojoj ekipi i producentima.

Jedan od vodećih favorita, "Šaulov sin" mađarskog debitanta Lasla Nemeša, osvojio je "srebrnu medalju" - Gran pri festivala. 
Tajvanac Ho Šao-Šen proglašen je za najboljeg reditelja. "Ubica", kostimirani akciono-meditativni film, smješten u Kinu 9. vijeka, bilo je vizuelno najljepše ostvarenje festivala.
Grk Jorgos Lantimos osvojio je nagradu žirija za "Jastoga", futurističku sarkastičnu priču o ljubavi i samoći sa Kolinom Farelom i Rejčel Vajs.

Nagradu za najbolju glumicu podijelile su Amerikanka Runi Mara i Francuskinja Emanuel Berko. Mara tumači ljubavnicu Kejt Blančet u odlično ocijenjenom filmu "Kerol" Toda Hejnsa, a Emanuel Berko glavnu junakinju drame "Moj kralj" rediteljke Majven o problematičnoj vezi muškarca i žene.

S druge strane, za najboljeg glumca je proglašen Francuz Vensan Lindon za ulogu otpuštenog fabričkog radnika u odličnoj socijalnoj drami "Zakoni tržišta" Stefana Brizea. U glavnom programu takmičilo se 19 filmova, a zanimljivo je da je žiri o nagradi vijećao na nepoznatoj lokaciji, odsječeni od svijeta, bez mobilnih telefona, a pojavili su se u javnosti tek uoči uručenja nagrade.

"Zlatna palma", do samog uručenja, nalazila se u dobro čuvanom sefu na takođe nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju tek kada je donio odluku o dobitniku.

Nakon gotovo dvije sedmice prikazivanja uzbudljivih, zabavnih, ali i provokativnih filmova, kao i nekoliko mediokritetskih naslova, Filmski festival u Kanu zatvoren je u nedjelju uveče proglašenjem pobjednika i svečanom dodjelom "Zlatne palme".

Iako je ovogodišnja smotra u francuskom gradu 68. festival po redu, "Zlatna palma" ove godine je dodijeljena 60. put, jer je prvi put uručena 1955. godine.

Počasna nagrada

Počasna "Zlatna palma" za životno djelo dodijeljena je veteranu Anjes Vardi, koja je, poslije Klinta Istvuda, Bernarda Bertolučija i Vudija Alena, prva žena koja je dobila ovo prestižno priznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana