"Женидба" Народног позоришта Приштина у четири града Српске

Илијанан Божић
"Женидба" Народног позоришта Приштина у четири града Српске

БАЊАЛУКА- Представа "Женидба" Н.В. Гогоља у режији Милана Караџића рађена у копродукцији Народног позоришта Приштина и Српског народног позоришта из Новог Сада биће изведена у четири града Републике Српске, а у понедјељак од 20 часова, биће одиграна на сцени Народног позоришта РС.

Овај комад биће одигран и пред публиком у Прњавору, Лакташима и Градишци, под слоганом "Упркос свему" у оквиру обиљежавања 75 година рада и постојања Народног позоришта Приштина са привременим сједиштем у Грачаници. Ова гостовања организује Српско сабрање "Баштионик" поводом поменуте годишњице али и поводом пет година рада Баштиониковог пројекта задужбина за Косово и Метохију. Улазнице на представе у свим градовима су бесплатне, а публика ће моћи  добровољним прилозима да донира средства за народ Косова и Метохије. На улазу у позориште биће постављене кутије за донације, тако да свако ко има жељу и прилику може да се одазове овој акцији. "Женидба" у Прњавору игра у уторак, у Лакташима 17. априла, а у Градишци 18. априла.

Директорица Народног позоришта РС Дијана Грбић истакла је да јој је част што из Бањалуке креће овај значајан позоришни караван којим ће једна представа обићи четири мјеста у Српској и то веома значајним поводом.

- Тај повод је хуманитарног карактера, дакле кроз културу и културну дипломатију се повезују и градови у Републици Српској. Свако повезивање на овом пољу у оваквим временима је врло значајно, а  с циљем стварања позоришне публике и развоја позоришње дјелатности у Српској- рекла је Грбићева.

Истакла је да су у Народном позоришту РС радосни што могу да угосте позориште из Приштине и колеге које су неколико пута гостовале на сцени Народног позоришта РС јер је представа "Женидба" била учесник на фестивалу "Петар Кочић" 2018. године.

-Ријеч је представи изузетног квалитета, а први пут је изведена 2018. године у Грачанаци. Народно позориште Приштина гостовало је код нас  у преткодном периоду неколико пута, јер ријеч је о значајном театру. То су  наша браћа са Косова и Метохије и знамо колико у овим временима значи да се организује овакво гостовање. С друге стране драго нам је да ће наша публика имати поново прилику да види њиховог Милана Васића и друге глумце из ансамбла-казала је Грбићева.

Предсједник Србског сабрања "Баштионик" Предраг Адамовић нагласио је да слоган, "Упркос свему" којим Народно позориште Приштина обиљежава 75 година рада, најсажетије осликава живот Срба на Косову и Метохији у последњих 25 година, али и много дуже.

-Упркос бомбардовањима, погрому, убиствима Срби остају на својим огњиштима на Косову и Метохији. Тако и Народно позориште из Приштине, привремено смјештано у Грачаници, остаје у својој мисији културе и уљепшавања живота онима који су остали на Косову и Метохији. Дакле, дијели судбину народа страда, али и опстаје, упрко свему-објаснио је Адамовић.

Подсјетио је да "Баштионик" већ пет година организује акцију задужбина за Косово и Метохију, те да су помогли велики број породица.

-Стипендирамо преко 60 дјеце са Косова и Метохије, организујемо бројне акције и ово је такође прилика да скромно, али значајно, колико финансијски, толико пажњом и љубављу, узвратимо нашим пријатељима из Народног позоришта Приштина, који су инсистирали да представа буде бесплатна-казао је Адамовић.

Према његовим ријечима новац који буде прикупљен омогућиће помоћ за четири породице на Косову и Метохији.

-Четири представе, четири града, четири српске породице. То су скромни људи, породице које заиста живе у тешким условима. Једна породица је изразила потребу да се купе два кревета за дјецу, другу породицу ћемо помоћи у градњи штале, а трећој породици је  искључена струја. Планирамо да платимо те дугове, а за четврту ћемо добити податке у току ових дана-испричао еј Адамовић.

 Савјетник градоначелника Бањалуке Мирна Савић Бањац нагласила је да најмање што било која локална заједница може да уради за наш народ на Косову и Метохији је да покуша да шири културу и подиже свијест о драмској умјетности, да помаже нашем народу у овом тешком периоду. Позвала је грађане широм Српске да се у што већем броју одазову, да погледају представу "Женидба" и дају свој скромни допринос како бисмо направили још једну заједничку, велику и храбру акцију.

Директор Центра за културу Прњавор Дуња Пиљагић је објаснила да је позоришни живот у Прњавору испуњен бројним садржајима, те да су  радосни што ће угостити Милана Васића са ансамблом позоришта из Приштине.

Директор центра за образовање и културу Лакташи Далибор Ђукић изразио је задовољство што ће по први пут да угосте једно знаменито позориште из  Приштине и додао да се нада да ће публика то да препозна и да сви заједно постанемо задужбинари за Косово и Метохију.

Градски менаџер града Градишка Бојан Вујиновић нагласио је да ће овим догађајем  у четири различита града, кроз одређене донације помоћи четири породице са Косова и Метохије.

- Ова прича је почела прије мјесец дана, када је директор Народног позоришта Приштина Бранко Бабовић боравио у Градишци и кад нам је предложио да направимо  заједничку мисију овог типа, коју смо данас презентовали, контактирајући колеге из културних институција поменутих градова, који су се са одушевљењем одазвали-објаснио је Вујиновић.

Додао је да се надам се да ће се овакве ствари наставити у будућности, како би на неки начин имали заједничку културну путању и повезаност не само  културних институција у Српској, него генерално српског народа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана