"Ženidba" Narodnog pozorišta Priština u četiri grada Srpske

Ilijanan Božić
"Ženidba" Narodnog pozorišta Priština u četiri grada Srpske

BANjALUKA- Predstava "Ženidba" N.V. Gogolja u režiji Milana Karadžića rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada biće izvedena u četiri grada Republike Srpske, a u ponedjeljak od 20 časova, biće odigrana na sceni Narodnog pozorišta RS.

Ovaj komad biće odigran i pred publikom u Prnjavoru, Laktašima i Gradišci, pod sloganom "Uprkos svemu" u okviru obilježavanja 75 godina rada i postojanja Narodnog pozorišta Priština sa privremenim sjedištem u Gračanici. Ova gostovanja organizuje Srpsko sabranje "Baštionik" povodom pomenute godišnjice ali i povodom pet godina rada Baštionikovog projekta zadužbina za Kosovo i Metohiju. Ulaznice na predstave u svim gradovima su besplatne, a publika će moći  dobrovoljnim prilozima da donira sredstva za narod Kosova i Metohije. Na ulazu u pozorište biće postavljene kutije za donacije, tako da svako ko ima želju i priliku može da se odazove ovoj akciji. "Ženidba" u Prnjavoru igra u utorak, u Laktašima 17. aprila, a u Gradišci 18. aprila.

Direktorica Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić istakla je da joj je čast što iz Banjaluke kreće ovaj značajan pozorišni karavan kojim će jedna predstava obići četiri mjesta u Srpskoj i to veoma značajnim povodom.

- Taj povod je humanitarnog karaktera, dakle kroz kulturu i kulturnu diplomatiju se povezuju i gradovi u Republici Srpskoj. Svako povezivanje na ovom polju u ovakvim vremenima je vrlo značajno, a  s ciljem stvaranja pozorišne publike i razvoja pozorišnje djelatnosti u Srpskoj- rekla je Grbićeva.

Istakla je da su u Narodnom pozorištu RS radosni što mogu da ugoste pozorište iz Prištine i kolege koje su nekoliko puta gostovale na sceni Narodnog pozorišta RS jer je predstava "Ženidba" bila učesnik na festivalu "Petar Kočić" 2018. godine.

-Riječ je predstavi izuzetnog kvaliteta, a prvi put je izvedena 2018. godine u Gračanaci. Narodno pozorište Priština gostovalo je kod nas  u pretkodnom periodu nekoliko puta, jer riječ je o značajnom teatru. To su  naša braća sa Kosova i Metohije i znamo koliko u ovim vremenima znači da se organizuje ovakvo gostovanje. S druge strane drago nam je da će naša publika imati ponovo priliku da vidi njihovog Milana Vasića i druge glumce iz ansambla-kazala je Grbićeva.

Predsjednik Srbskog sabranja "Baštionik" Predrag Adamović naglasio je da slogan, "Uprkos svemu" kojim Narodno pozorište Priština obilježava 75 godina rada, najsažetije oslikava život Srba na Kosovu i Metohiji u poslednjih 25 godina, ali i mnogo duže.

-Uprkos bombardovanjima, pogromu, ubistvima Srbi ostaju na svojim ognjištima na Kosovu i Metohiji. Tako i Narodno pozorište iz Prištine, privremeno smještano u Gračanici, ostaje u svojoj misiji kulture i uljepšavanja života onima koji su ostali na Kosovu i Metohiji. Dakle, dijeli sudbinu naroda strada, ali i opstaje, uprko svemu-objasnio je Adamović.

Podsjetio je da "Baštionik" već pet godina organizuje akciju zadužbina za Kosovo i Metohiju, te da su pomogli veliki broj porodica.

-Stipendiramo preko 60 djece sa Kosova i Metohije, organizujemo brojne akcije i ovo je takođe prilika da skromno, ali značajno, koliko finansijski, toliko pažnjom i ljubavlju, uzvratimo našim prijateljima iz Narodnog pozorišta Priština, koji su insistirali da predstava bude besplatna-kazao je Adamović.

Prema njegovim riječima novac koji bude prikupljen omogućiće pomoć za četiri porodice na Kosovu i Metohiji.

-Četiri predstave, četiri grada, četiri srpske porodice. To su skromni ljudi, porodice koje zaista žive u teškim uslovima. Jedna porodica je izrazila potrebu da se kupe dva kreveta za djecu, drugu porodicu ćemo pomoći u gradnji štale, a trećoj porodici je  isključena struja. Planiramo da platimo te dugove, a za četvrtu ćemo dobiti podatke u toku ovih dana-ispričao ej Adamović.

 Savjetnik gradonačelnika Banjaluke Mirna Savić Banjac naglasila je da najmanje što bilo koja lokalna zajednica može da uradi za naš narod na Kosovu i Metohiji je da pokuša da širi kulturu i podiže svijest o dramskoj umjetnosti, da pomaže našem narodu u ovom teškom periodu. Pozvala je građane širom Srpske da se u što većem broju odazovu, da pogledaju predstavu "Ženidba" i daju svoj skromni doprinos kako bismo napravili još jednu zajedničku, veliku i hrabru akciju.

Direktor Centra za kulturu Prnjavor Dunja Piljagić je objasnila da je pozorišni život u Prnjavoru ispunjen brojnim sadržajima, te da su  radosni što će ugostiti Milana Vasića sa ansamblom pozorišta iz Prištine.

Direktor centra za obrazovanje i kulturu Laktaši Dalibor Đukić izrazio je zadovoljstvo što će po prvi put da ugoste jedno znamenito pozorište iz  Prištine i dodao da se nada da će publika to da prepozna i da svi zajedno postanemo zadužbinari za Kosovo i Metohiju.

Gradski menadžer grada Gradiška Bojan Vujinović naglasio je da će ovim događajem  u četiri različita grada, kroz određene donacije pomoći četiri porodice sa Kosova i Metohije.

- Ova priča je počela prije mjesec dana, kada je direktor Narodnog pozorišta Priština Branko Babović boravio u Gradišci i kad nam je predložio da napravimo  zajedničku misiju ovog tipa, koju smo danas prezentovali, kontaktirajući kolege iz kulturnih institucija pomenutih gradova, koji su se sa oduševljenjem odazvali-objasnio je Vujinović.

Dodao je da se nadam se da će se ovakve stvari nastaviti u budućnosti, kako bi na neki način imali zajedničku kulturnu putanju i povezanost ne samo  kulturnih institucija u Srpskoj, nego generalno srpskog naroda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana