Завршен Међународни фестивал глумца "Заплет" у Бањалуци: Мостарска представа "Гнијездо" побједник фестивала

Александра Глишић
Завршен Међународни фестивал глумца "Заплет" у Бањалуци: Мостарска представа "Гнијездо" побједник фестивала

БАЊАЛУКА - Представа "Гнијездо" Хрватског народног казалишта Мостар побједник је Међународног фестивала глумца "Заплет" који је завршен синоћ у Бањалуци. 

Ријеч је о ауторском пројекту Марине Петковић-Ликер, која је и режирала ову представу, а извођење овог комада, друге такмичарске вечери изазвало је сузе и бурне аплаузе фестивалске публике. 

О наградама је одлучивао жири у саставу Љиљана Лабовић-Маринкови, Миљка Брђанин и Јелена Којовић-Тепић.

Најбоља глумица фестивала је Јелена Кордић-Курет која је тумачила лик Веселе у представи "Гнијездо".

Жири је одлучио да двије награде за глумца равноправно дијеле Марко Маковичић и Бранислав Трифуновић. Маковичић је награђен за улогу Елинга у представи "Елинг" Симона Бента, у режији Хрвоја Корбара и продукцији загребачког театра "Керемпух".

Трифуновићу је награда припала за улогу Тате у представи "Пад" Кокана Младеновића и Браниславе Илић, у режији Кокана Младеновића. Представа "Пад" рађена је у продукцији Центра за културу Свилајнац.

Награда за најбољу младу глумицу додијељена је Милици Јаневски за улогу Јоване у представи "Овај ће бити другачији" београдског Атељеа 212 коју је по тексту Сташе Бајац режирала Ђурђа Тешић.

Јелени Благојевић припала је специјална награда за таленат и глумачко постигнуће, за улогу ЈА у представи "Пад".

Најбоља представа по гласовима публике је "Гнијездо".

Посљедње такмичарске вечери, у сриједу, изведена је представа "Овај ће бити другачији" београдског Атељеа 212 која се бави актуелним проблемима у друштву, са акцентом на положај жене. Поред Милице Јаневске и Софије Јуричан, која је проглашена за најбољу глумицу вечери, у представи игра и Тијана Марковић.

Редитељка Ђурђа Тешић и глумице, говорећи на округлом столу послије представе, истакле су значај теме којом се баве у овом комаду.

Корак по корак, представа открива истину о свакодневици младих жена у Србији данас, којима су узор старлете. На први поглед јунакиње представе су дјевојке са силиконским грудима којима је једини циљ да се богато удају. Али иза те површне приче крију се болна искуства сваке од њих. Све оне су заправо жртве друштва у коме је поремећен систем вриједности.

- Не смемо да прећуткујемо шта се дешава око нас. Ни ми глумци, а ни људи који у овом друштву одгајају своју децу - рекла је Софија Јуричан.

У оквиру програма "Разговор са глумцима" завршне вечери гостовала је популарна глумица Нина Јанковић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана