Završen Međunarodni festival glumca "Zaplet" u Banjaluci: Mostarska predstava "Gnijezdo" pobjednik festivala

Aleksandra Glišić
Završen Međunarodni festival glumca "Zaplet" u Banjaluci: Mostarska predstava "Gnijezdo" pobjednik festivala

BANjALUKA - Predstava "Gnijezdo" Hrvatskog narodnog kazališta Mostar pobjednik je Međunarodnog festivala glumca "Zaplet" koji je završen sinoć u Banjaluci. 

Riječ je o autorskom projektu Marine Petković-Liker, koja je i režirala ovu predstavu, a izvođenje ovog komada, druge takmičarske večeri izazvalo je suze i burne aplauze festivalske publike. 

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Ljiljana Labović-Marinkovi, Miljka Brđanin i Jelena Kojović-Tepić.

Najbolja glumica festivala je Jelena Kordić-Kuret koja je tumačila lik Vesele u predstavi "Gnijezdo".

Žiri je odlučio da dvije nagrade za glumca ravnopravno dijele Marko Makovičić i Branislav Trifunović. Makovičić je nagrađen za ulogu Elinga u predstavi "Eling" Simona Benta, u režiji Hrvoja Korbara i produkciji zagrebačkog teatra "Kerempuh".

Trifunoviću je nagrada pripala za ulogu Tate u predstavi "Pad" Kokana Mladenovića i Branislave Ilić, u režiji Kokana Mladenovića. Predstava "Pad" rađena je u produkciji Centra za kulturu Svilajnac.

Nagrada za najbolju mladu glumicu dodijeljena je Milici Janevski za ulogu Jovane u predstavi "Ovaj će biti drugačiji" beogradskog Ateljea 212 koju je po tekstu Staše Bajac režirala Đurđa Tešić.

Jeleni Blagojević pripala je specijalna nagrada za talenat i glumačko postignuće, za ulogu JA u predstavi "Pad".

Najbolja predstava po glasovima publike je "Gnijezdo".

Posljednje takmičarske večeri, u srijedu, izvedena je predstava "Ovaj će biti drugačiji" beogradskog Ateljea 212 koja se bavi aktuelnim problemima u društvu, sa akcentom na položaj žene. Pored Milice Janevske i Sofije Juričan, koja je proglašena za najbolju glumicu večeri, u predstavi igra i Tijana Marković.

Rediteljka Đurđa Tešić i glumice, govoreći na okruglom stolu poslije predstave, istakle su značaj teme kojom se bave u ovom komadu.

Korak po korak, predstava otkriva istinu o svakodnevici mladih žena u Srbiji danas, kojima su uzor starlete. Na prvi pogled junakinje predstave su djevojke sa silikonskim grudima kojima je jedini cilj da se bogato udaju. Ali iza te površne priče kriju se bolna iskustva svake od njih. Sve one su zapravo žrtve društva u kome je poremećen sistem vrijednosti.

- Ne smemo da prećutkujemo šta se dešava oko nas. Ni mi glumci, a ni ljudi koji u ovom društvu odgajaju svoju decu - rekla je Sofija Juričan.

U okviru programa "Razgovor sa glumcima" završne večeri gostovala je popularna glumica Nina Janković.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana