Заслугом Славише Перића Свјетски куп хармонике 2023. у Српској

Срна
Foto: СРНА

БИЈЕЉИНА - Град Бијељина и општина Угљевик биће домаћини 76. Свјетског купа хармонике 2023. године, одлучено је на Конгресу Свјетске асоцијације акордеониста.

Члан ове асоцијације магистар хармонике Славиша Перић из Бијељине рекао је Срни да је ова одлука донесена једногласно на 146. Конгресу, који је одржан у Минхену у оквиру 74. Свјетског купа хармонике.

Перић је добио подршку и повјерење руководства Свјетске асоцијације акоредониста и делегата из преко 40 земаља захваљујући дугогодишњим резултатима и промоцији академске хармонике, као организатор престижног Интернационалног музичког фестивала "Дани хармонике", који се већ 13 година одржава у Угљевику и Бијељини.

"Република Српска и БиХ на овај начин пишу историју у области културе, а сама чињеница да је Русија, као земаља из које долазе најпризнатији свјетски извођачи хармонике, само једном била у прилици да буде домаћин ове манифестације, довољно говори о значају овог догађаја", појаснио је Перић.

Након Перићевог излагања на Конгресу, предсједник Свјетске асоцијације акордеониста Мирко Патарини из Италије честитао му је на досадашњем раду и ауторитету који има у овој асоцијацији.

Патарини је изразио задовољство што ће се 76. Свјетски куп хармонике 2023. године одржати у Републици Српској и БиХ.

"Фестивал жДани хармоникеж су Угљевик и Бијељину сврстали у својеврстан центар академске хармонике, не само у Европи, него и у свијету и сходно томе Перић је стекао репутацију", рекао је Патарини и додао да је и лично био учесник овог фестивала.

Перићу су честитали и потпредсједник Асоцијације Александар Селиванов из Русије, те генерални секретар Асоцијације Кимо Матила из Финске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана