Отворена изложба "Стриповијетке" у Ужицу: Кочићево дјело темељ јачања културних веза

Б. П.
Отворена изложба "Стриповијетке" у Ужицу: Кочићево дјело темељ јачања културних веза

УЖИЦЕ - Изложба "Стриповијетке" отворена је у Ужицу у склопу програмна "Ера културе", који је приредила Народна библиотека Ужице у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске.

Изложбу је отворила градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић која је истакла да је ова изложба и потврда и још један корак ка унапређивању културне сарадње и бољег разумијевања кроз призму књижевности града Ужица и Републике Српске. 

- Приказ изабране прозе Петра Кочића у форми стрипа на другачији и садржајнији начин приказује литерарну вредност његовог дела, обогаћено цртежима који су у сагласју са текстом, прилагођено савременим читаоцима навикнутим и на слику и на текст. Стога, "Стриповијетке" су од изузетне важности, нарочито за привлачење млађе читалачке публике, која ће на овај начин боље разумети шири контекст времена у коме је дело настало, па чак и језик којим је писано - истакла је Раковић-Радивојевић.

Душица Мурић, директорица Народне библиотеке Ужице, рекла је да су претходно добри односи и сарадња овим догађајем само учвршћени и потврђени, уз оптимистичан поглед и надање да ће бити и настављени. 

- Осим што учвршћује и афирмише наше културне везе, њен значај је вишеструк и у уметничком и у едукативном смислу. Када нас у доба доминације визуелне културе аутори ове изложбе на овакав начин уведу у живописне књижевне светове Петра Кочића, када нас приближе његовом сатиричном духу, када освеже нашу језичку меморију и историјско памћење, када се време, простор и друштвена епоха из једне уметности преобразе у другу, онда је сасвим јасно да је понуђени облик представљања Кочићевог приповедачког генија био велики стваралачки изазов. Уласком у стрип на овај начин Кочићеви ликови добијају нову димензију - рекла је Мурићева. 

Љиља Петровић Зечић, директорица НУБРС, захвалила је на могућности да се њихова библиотека представи у години у којој Ужице носи титулу националне престонице културе.

- Ми библиотекари поред основних задатака имамо обавезу и дуг да књиге представљамо на различите начине, да будемо иновативни и да широј публици представимо нашу културу и духовност и управо смо ми ти који својим програмима заједно са колегама из позоришта, музеја, архива доносимо ту духовност у градове и људе који у њима живе. Тако је и са овом изложбом коју данас у Ужицу отварамо - нагласила је Петровић Зечић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана