Otvorena izložba "Stripovijetke" u Užicu: Kočićevo djelo temelj jačanja kulturnih veza

B. P.
Otvorena izložba "Stripovijetke" u Užicu: Kočićevo djelo temelj jačanja kulturnih veza

UŽICE - Izložba "Stripovijetke" otvorena je u Užicu u sklopu programna "Era kulture", koji je priredila Narodna biblioteka Užice u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske.

Izložbu je otvorila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević koja je istakla da je ova izložba i potvrda i još jedan korak ka unapređivanju kulturne saradnje i boljeg razumijevanja kroz prizmu književnosti grada Užica i Republike Srpske. 

- Prikaz izabrane proze Petra Kočića u formi stripa na drugačiji i sadržajniji način prikazuje literarnu vrednost njegovog dela, obogaćeno crtežima koji su u saglasju sa tekstom, prilagođeno savremenim čitaocima naviknutim i na sliku i na tekst. Stoga, "Stripovijetke" su od izuzetne važnosti, naročito za privlačenje mlađe čitalačke publike, koja će na ovaj način bolje razumeti širi kontekst vremena u kome je delo nastalo, pa čak i jezik kojim je pisano - istakla je Raković-Radivojević.

Dušica Murić, direktorica Narodne biblioteke Užice, rekla je da su prethodno dobri odnosi i saradnja ovim događajem samo učvršćeni i potvrđeni, uz optimističan pogled i nadanje da će biti i nastavljeni. 

- Osim što učvršćuje i afirmiše naše kulturne veze, njen značaj je višestruk i u umetničkom i u edukativnom smislu. Kada nas u doba dominacije vizuelne kulture autori ove izložbe na ovakav način uvedu u živopisne književne svetove Petra Kočića, kada nas približe njegovom satiričnom duhu, kada osveže našu jezičku memoriju i istorijsko pamćenje, kada se vreme, prostor i društvena epoha iz jedne umetnosti preobraze u drugu, onda je sasvim jasno da je ponuđeni oblik predstavljanja Kočićevog pripovedačkog genija bio veliki stvaralački izazov. Ulaskom u strip na ovaj način Kočićevi likovi dobijaju novu dimenziju - rekla je Murićeva. 

Ljilja Petrović Zečić, direktorica NUBRS, zahvalila je na mogućnosti da se njihova biblioteka predstavi u godini u kojoj Užice nosi titulu nacionalne prestonice kulture.

- Mi bibliotekari pored osnovnih zadataka imamo obavezu i dug da knjige predstavljamo na različite načine, da budemo inovativni i da široj publici predstavimo našu kulturu i duhovnost i upravo smo mi ti koji svojim programima zajedno sa kolegama iz pozorišta, muzeja, arhiva donosimo tu duhovnost u gradove i ljude koji u njima žive. Tako je i sa ovom izložbom koju danas u Užicu otvaramo - naglasila je Petrović Zečić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana