Zaslugom Slaviše Perića Svjetski kup harmonike 2023. u Srpskoj

Srna
Foto: SRNA

BIJELjINA - Grad Bijeljina i opština Ugljevik biće domaćini 76. Svjetskog kupa harmonike 2023. godine, odlučeno je na Kongresu Svjetske asocijacije akordeonista.

Član ove asocijacije magistar harmonike Slaviša Perić iz Bijeljine rekao je Srni da je ova odluka donesena jednoglasno na 146. Kongresu, koji je održan u Minhenu u okviru 74. Svjetskog kupa harmonike.

Perić je dobio podršku i povjerenje rukovodstva Svjetske asocijacije akoredonista i delegata iz preko 40 zemalja zahvaljujući dugogodišnjim rezultatima i promociji akademske harmonike, kao organizator prestižnog Internacionalnog muzičkog festivala "Dani harmonike", koji se već 13 godina održava u Ugljeviku i Bijeljini.

"Republika Srpska i BiH na ovaj način pišu istoriju u oblasti kulture, a sama činjenica da je Rusija, kao zemalja iz koje dolaze najpriznatiji svjetski izvođači harmonike, samo jednom bila u prilici da bude domaćin ove manifestacije, dovoljno govori o značaju ovog događaja", pojasnio je Perić.

Nakon Perićevog izlaganja na Kongresu, predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Patarini iz Italije čestitao mu je na dosadašnjem radu i autoritetu koji ima u ovoj asocijaciji.

Patarini je izrazio zadovoljstvo što će se 76. Svjetski kup harmonike 2023. godine održati u Republici Srpskoj i BiH.

"Festival žDani harmonikež su Ugljevik i Bijeljinu svrstali u svojevrstan centar akademske harmonike, ne samo u Evropi, nego i u svijetu i shodno tome Perić je stekao reputaciju", rekao je Patarini i dodao da je i lično bio učesnik ovog festivala.

Periću su čestitali i potpredsjednik Asocijacije Aleksandar Selivanov iz Rusije, te generalni sekretar Asocijacije Kimo Matila iz Finske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana