Велимир Бланић, глумац, о представи “Мистер Бин”: Живот авантура коју треба проткати смијехом

Илијана Божић
Велимир Бланић, глумац, о представи “Мистер Бин”: Живот авантура коју треба проткати смијехом

Владимир Ђорђевић редитељ, а и актер у представи, дошао је прије 15 година на идеју да радимо представу о Мистеру Бину због тога што смо генерација која је одрасла на британском хумору те нам се тај рад чинио изазовним и занимљивим, а такође је хтио да искористи моју сличност са британским глумцем Рованом Еткинсоном.

Казао је то глумац Велимир Бланић за “Глас Српске” говорећи о представи “Мистер Бин” бањалучког Студио театра 078. Овај комад у којем Бланић игра главну улогу премијерно је изведен у уторак навече на сцени Дома омладине.

- Ушли смо предано и посвећено у процес рада и гледали смо да пажњу посветимо свим детаљима како би дочарали аутентичност овог култног лика. Иако је било изазовно, уживали смо, те смо успјели да заједничким напорима створимо представу која је прије 14 година одушевила публику, а надам се да ће то бити случај и данас - додао је он.

ГЛАС: Како Ви доживљавате Мистера Бина као јунака?

БЛАНИЋ: Мистер Бин је необичан јунак који нас својом једноставношћу, шармом и неконвенционалним приступом животу подсјећа да срећа често лежи у малим стварима. Иако на први поглед дјелује као смотан и често незграпан лик, његова доброта и наивност га воде до неочекиваних авантура и рјешења. Он је симбол спонтаности и игре, подсјећајући нас да је важно не заборавити нашу дјечију радост и знатижељу чак и кроз одрасло доба. Мистер Бин нас подсјећа да је живот авантура коју треба доживјети са смијехом и отвореним умом.

ГЛАС: У опису комада је наведено да су у 11 слика на комичан начин приказана питања вјере, бонтона као и стереотипи менталитета. Колико је важно да у данашње вријеме путем умјетности указујемо на ова поменута питања која обрађује представа?

БЛАНИЋ: Умјетност има моћ да рефлектује стварност друштва и изазове гледаоце да размисле о друштвеним нормама, вриједностима и стереотипима. Приказивање ових тема на комичан начин може привући пажњу публике и подстаћи је да преиспита своје ставове и понашање. Такође, умјетност омогућава да сагледамо свијет из различитих углова и разумијемо различите перспективе. Кроз представу попут наше, публика може осјећати удобност да расправља о питањима која су можда иначе табу тема, што може допринијети бољем уважавању различитости и подстакнути дијалог.

ГЛАС: Наведено је и да представа има циљ да направи културолошки пресјек двије нације. Како изгледа тај пресјек српске и британске нације који доноси овај комад?

БЛАНИЋ: Кроз смијех и забаву публици пружамо прилику да се на јединствен начин упозна са специфичностима и шармом обје културе. Употребом хумора и препознатљивих културних референци, попут стереотипа на интелигентан и духовит начин, повезујемо публику са елементима које препознају и воле из своје свакодневице. Ова интеракција са садржајем представе не само да доприноси забави, већ и подстиче дубље разумијевање и повезаност између различитих културних контекста. Кроз овај хумористични приступ, тежимо да унаприједимо међукултурну комуникацију и промовишемо важност разноликости и отворености ка другим културама.

ГЛАС: Како гледате на британски хумор и ако га упоредите са нашим можете ли рећи да је британски хумор близак нашем народу и обрнуто?

БЛАНИЋ: Британски хумор често се карактерише суптилним иронијама и апсурдним ситуацијама, што га чини јединственим и препознатљивим широм свијета. Иако се може рећи да наш и британски хумор имају своје специфичности, постоје одређени елементи који су заједнички објема културама.

ГЛАС: Као на примјер?

БЛАНИЋ: На примјер, оба стила хумора често се ослањају на иронију и самопародију као средство за изражавање ставова и коментара о друштвеним темама. Такође, обожавају се и комичне ситуације које произилазе из свакодневног живота. Иако постоје разлике у начину на који се ови хумористични елементи изражавају, могуће је пронаћи одређене паралеле између британског и нашег хумора. Међутим, важно је напоменути да је сваки хумор подложан културном контексту и индивидуалном укусу, те да ће перцепција хумора варирати од особе до особе, без обзира на националну припадност.

Рад

ГЛАС: На чему још радите, може ли публика да очекује нешто ново ускоро?

БЛАНИЋ: Поред редовног репертоара у ГП “Јазавац” и рада са полазницима Студија “Јазавац”, рад са студентима глуме на Академији умјетности у Бањалуци ми причињава велику част и задовољство, јер од младих људи жељних нових сазнања и доказивања свакодневно имате прилику да такође научите нешто ново, а и да одржавате глумачку кондицију. У Народном позоришту РС имам једну активну представу, а у слободно вријеме наступам са својим бендом “Ацоустиц Хоусе”. Када су у питању нови пројекти, тренутно радим на једном позоришном тексту јер ми је писање страст поред глуме па сваки слободан тренутак користим да креирам нешто ново.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана