Ван Гогово ремек дјело напокон на аукцији: Очекивана цијена 30 милиона

ГС
Foto: Илустрација

Вијек након што је посљедњи пут виђена у јавности, слика Винсета ван Гога коју су нацисти заплијенили одлази на аукцију, на којој се очекује да ће бити продата за до 30 милиона долара.

Акварел са темом жетве, под називом "Гомиле пшенице", приказује жене које раде на пољима у Арлу у Француској, пише ЦНН.

Ван Гог је насликао акварел 1888. године, када се повукао на село у Француској због лошег здравља.

За вријеме боравка у Арлу, сликара је очарао пасторални начин живота. Акварел је једно од неколико његових дјела које је насликао на тему жетве у том раздобљу.

У каталогу аукцијске куће Кристи стоји да слика приказује Ван Гогову опсједнутост јапанском умјетношћу. Тамо пише да је слика првобитно припадала Ван Гоговом брату Теу, а касније је добила новог власника, јеврејског индустријалца, Макса Меировског, који је слику купио 1913. године.

Суочен са антисемитским прогоном у Њемачкој, Меировски је био приморан да побјегне из земље а слику је повјерио Њемцу који је трговао уметнинама у Паризу.

Слика је потом доспјела у власништво Мирјам Каролине Алекадрине де Ротшлд, која је након избијања Другог свјетског рата побегла у Швајцарску.

Немци су током рата опљачкали колекцију Ротшилдових, у којој је била и слика "Гомиле пшенице", која је 1941. пребачена у националну галерију "Же де пом" у Паризу, у којој су нацисти чували дела која су сматрали "дегенерисаним".

Слика је након тога завршила у замку Шлос когл у Аустрији, гдје је ушла у неименовану приватну колекцију.

Изгубљену слику је породица Ротшилдових покушала да врати у свој посјед након пада нацистичког режима, али им то није успјело.

Слику је 1978. године купио колекционар Едwард Лоцхридге Цоx, тексашки нафтни магнат, који је волео импресионисте.

Ван Гогов акверел је део веће колекције Кристи с његовим делима, а у њој су и слике осталих познатих уметника, попут Сезана и Монеа.

"Гомиле пшенице" је последњи пут виђена у јавности 1905. године када је била експонат на широј ретроспективи Вангогових слика у музеју Стеделијк у Амстердаму.

Уметнине које су опљачкали нацисти последњих година су у средишту неколико власничких спорова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана