Van Gogovo remek djelo napokon na aukciji: Očekivana cijena 30 miliona

GS
Foto: Ilustracija

Vijek nakon što je posljednji put viđena u javnosti, slika Vinseta van Goga koju su nacisti zaplijenili odlazi na aukciju, na kojoj se očekuje da će biti prodata za do 30 miliona dolara.

Akvarel sa temom žetve, pod nazivom "Gomile pšenice", prikazuje žene koje rade na poljima u Arlu u Francuskoj, piše CNN.

Van Gog je naslikao akvarel 1888. godine, kada se povukao na selo u Francuskoj zbog lošeg zdravlja.

Za vrijeme boravka u Arlu, slikara je očarao pastoralni način života. Akvarel je jedno od nekoliko njegovih djela koje je naslikao na temu žetve u tom razdoblju.

U katalogu aukcijske kuće Kristi stoji da slika prikazuje Van Gogovu opsjednutost japanskom umjetnošću. Tamo piše da je slika prvobitno pripadala Van Gogovom bratu Teu, a kasnije je dobila novog vlasnika, jevrejskog industrijalca, Maksa Meirovskog, koji je sliku kupio 1913. godine.

Suočen sa antisemitskim progonom u Njemačkoj, Meirovski je bio primoran da pobjegne iz zemlje a sliku je povjerio Njemcu koji je trgovao umetninama u Parizu.

Slika je potom dospjela u vlasništvo Mirjam Karoline Alekadrine de Rotšld, koja je nakon izbijanja Drugog svjetskog rata pobegla u Švajcarsku.

Nemci su tokom rata opljačkali kolekciju Rotšildovih, u kojoj je bila i slika "Gomile pšenice", koja je 1941. prebačena u nacionalnu galeriju "Že de pom" u Parizu, u kojoj su nacisti čuvali dela koja su smatrali "degenerisanim".

Slika je nakon toga završila u zamku Šlos kogl u Austriji, gdje je ušla u neimenovanu privatnu kolekciju.

Izgubljenu sliku je porodica Rotšildovih pokušala da vrati u svoj posjed nakon pada nacističkog režima, ali im to nije uspjelo.

Sliku je 1978. godine kupio kolekcionar Edward Lochridge Cox, teksaški naftni magnat, koji je voleo impresioniste.

Van Gogov akverel je deo veće kolekcije Kristi s njegovim delima, a u njoj su i slike ostalih poznatih umetnika, poput Sezana i Monea.

"Gomile pšenice" je poslednji put viđena u javnosti 1905. godine kada je bila eksponat na široj retrospektivi Vangogovih slika u muzeju Stedelijk u Amsterdamu.

Umetnine koje su opljačkali nacisti poslednjih godina su u središtu nekoliko vlasničkih sporova.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana