Уручене награде фонда задужбине Бранка Ћопића

Срна
Уручене награде фонда задужбине Бранка Ћопића

БЕОГРАД- Представници Фонда Задужбине Бранка Ћопића уручили су данас у Српској академији наука и и уметности /САНУ/ награде Фонда за дјела високе умјетничке вриједности, која су објављена у 2019. и 2020. години.

Награде су уручене данас иако је одлука о додјели признања донесена прошле године, али је свечано уручење било одгођено због неповољне епидемиолошке ситуације.

Признања за 2019. годину уручена су Дејани Николић за збирку пјесама "Календар", Драгану Марковићу за збирку пјесама "Камен, папир, маказе" и Миладину Ћулафићу за књигу прича "Преко границе".

Награде Фонда Ћопићеве задужбине за 2020. годину додијељене су Злати Коцић за збирку пјесама "Галгал" и Драгану Стојановићу за роман "Тамна пучина".

Међу лауреатима је и Издавачка кућа "Дијак" из Прибоја код Лопара, која је објавила награђену књигу пјесника Драгана Марковића "Камен, папир, маказе".

Марковић је за Срну рекао да му је велика част то што је издавач његове књиге кућа из малог мјеста у Републици Српској, у којој је уредник његов колега по перу и пријатељ Слободан Јовић.

Он је додао да је за њега награда изузетно важна јер је Ћопић један од његових омиљених писаца.

"Неки моји први књижевни покушаји јавили су се након прочитане књиге `Испод змајевих крила`. Добити награду која носи име по писцу који ми је један од најмилијих за мене је посебна част", истакао је Марковић.

Према његовим ријечима, данашња свечаност у славу Ћопића у САНУ има смисла првенствено због подсјећања на велико дјело Бранка Ћопића.

"Без Ћопића српска књижевност не би била потпуна, као и без његовог живота, који је необичан и треба да нам служи као путоказ да би у сваком времену знали шта да мислимо и како да поступамо", нагласио је Марковић.

Јовић је рекао да га радује што је Марковић добио тако значајну награду као што је ова коју додјељеује Фонд Ћопићеве задужбине.

"Ја сам од Драгана 2019. године тражио рукопис и објавили смо га у рубрици `Откровења`. Књига је наишла на лијеп пријем, а награда Задужбине Бранка Ћопића круна је те лијепе рецепције коју је ова књига доживјела", објаснио је Јовић.

Академик Милисав Тешић, предсједник Управног одбора Фонда Задужбине Бранко Ћопић, оцијенио је да је важно то што су међу награђеним ауторима заступљени писци свих генерација - млађе, средње, старије и најстарије, као и различити жанрови - поезија, збирка прича и роман.

"Сва та дела заслужују ову награду, а неки од ових писаца су је давно заслужили, али су је добили тек сада", рекао је Тешић.

Свечаном уручењу награда Фондације Ћопићеве задужбине присустовали су, између осталих, академици Матија Бећковић, Јован Делић и Горан Петровић, као и предсједник САНУ академик Владимир Костић.

Задужбина Бранка Ћопића основана је 1989. године жељом Богданке Илић Ћопић, супруге славног књижевника и академика, с циљем награђивање писаца за дјела која су написана и објављена на српском језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана