Uručene nagrade fonda zadužbine Branka Ćopića

Srna
Uručene nagrade fonda zadužbine Branka Ćopića

BEOGRAD- Predstavnici Fonda Zadužbine Branka Ćopića uručili su danas u Srpskoj akademiji nauka i i umetnosti /SANU/ nagrade Fonda za djela visoke umjetničke vrijednosti, koja su objavljena u 2019. i 2020. godini.

Nagrade su uručene danas iako je odluka o dodjeli priznanja donesena prošle godine, ali je svečano uručenje bilo odgođeno zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Priznanja za 2019. godinu uručena su Dejani Nikolić za zbirku pjesama "Kalendar", Draganu Markoviću za zbirku pjesama "Kamen, papir, makaze" i Miladinu Ćulafiću za knjigu priča "Preko granice".

Nagrade Fonda Ćopićeve zadužbine za 2020. godinu dodijeljene su Zlati Kocić za zbirku pjesama "Galgal" i Draganu Stojanoviću za roman "Tamna pučina".

Među laureatima je i Izdavačka kuća "Dijak" iz Priboja kod Lopara, koja je objavila nagrađenu knjigu pjesnika Dragana Markovića "Kamen, papir, makaze".

Marković je za Srnu rekao da mu je velika čast to što je izdavač njegove knjige kuća iz malog mjesta u Republici Srpskoj, u kojoj je urednik njegov kolega po peru i prijatelj Slobodan Jović.

On je dodao da je za njega nagrada izuzetno važna jer je Ćopić jedan od njegovih omiljenih pisaca.

"Neki moji prvi književni pokušaji javili su se nakon pročitane knjige `Ispod zmajevih krila`. Dobiti nagradu koja nosi ime po piscu koji mi je jedan od najmilijih za mene je posebna čast", istakao je Marković.

Prema njegovim riječima, današnja svečanost u slavu Ćopića u SANU ima smisla prvenstveno zbog podsjećanja na veliko djelo Branka Ćopića.

"Bez Ćopića srpska književnost ne bi bila potpuna, kao i bez njegovog života, koji je neobičan i treba da nam služi kao putokaz da bi u svakom vremenu znali šta da mislimo i kako da postupamo", naglasio je Marković.

Jović je rekao da ga raduje što je Marković dobio tako značajnu nagradu kao što je ova koju dodjeljeuje Fond Ćopićeve zadužbine.

"Ja sam od Dragana 2019. godine tražio rukopis i objavili smo ga u rubrici `Otkrovenja`. Knjiga je naišla na lijep prijem, a nagrada Zadužbine Branka Ćopića kruna je te lijepe recepcije koju je ova knjiga doživjela", objasnio je Jović.

Akademik Milisav Tešić, predsjednik Upravnog odbora Fonda Zadužbine Branko Ćopić, ocijenio je da je važno to što su među nagrađenim autorima zastupljeni pisci svih generacija - mlađe, srednje, starije i najstarije, kao i različiti žanrovi - poezija, zbirka priča i roman.

"Sva ta dela zaslužuju ovu nagradu, a neki od ovih pisaca su je davno zaslužili, ali su je dobili tek sada", rekao je Tešić.

Svečanom uručenju nagrada Fondacije Ćopićeve zadužbine prisustovali su, između ostalih, akademici Matija Bećković, Jovan Delić i Goran Petrović, kao i predsjednik SANU akademik Vladimir Kostić.

Zadužbina Branka Ćopića osnovana je 1989. godine željom Bogdanke Ilić Ćopić, supruge slavnog književnika i akademika, s ciljem nagrađivanje pisaca za djela koja su napisana i objavljena na srpskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana