Умјетност живи у онлајн свијету

Миланка Митрић
Умјетност живи у онлајн свијету

БАЊАЛУКА - Европски музеји већ мјесецима раде ограничено или су потпуно затворени због мјера превенције ширења вируса корона, а не би ли на било какав начин били ближи својим посјетиоцима и љубитељима умјетности, свој рад одавно су преселили у онлајн свијет.

Чувена дјела свјетски значајних сликара могуће је детаљно прегледати у виртуелном свијету, у оквиру богатих колекција музеја, а установе као што су холандски музеј “Ријск”, Акропољски музеј су само неки музеји који су крајем прошле и почетком ове године донијели одлуку о дијељењу својих колекција са публиком.

Славна Ван Дајкова, Ван Гогова, Рембрантова и Вермерова дјела само су дио огромне колекције сачињене од 709.000 умјетничких дјела која је “Ријск” понудио и у онлајн колекцији.

Амстердамски музеј “Ријск”, који је једна од главних атракција у том граду, али и један од најзначајнијих европских музеја, своју колекцију у онлајн формату понудио је потпуно бесплатно. Уколико ситуација буде повољнија, музеј би требало поново да буде отворен сљедеће седмице.

У овој дигитализованој колекцији, која је припремана деценијама, налазе се вишевјековна дјела која су значајна и цијењена, али и радови модерних умјетника. Међу њима су и Рембрантова “Ноћна стража”, “Вилијам Други и Мери Стјуарт” Антониса ван Дајка или Вермерова “Мала улица”.

Уз свако дјело које је увршћено у ову дигиталну колекцију наведено је детаљно објашњење, када и како је настало, која је техника коришћена, обим дјела и још низ мање познатих података. Сва дјела је могуће скинути у врло високој резолуцији, а доступна су и аудио и видео објашњења сваког примјерка из колекције.

Грчки музеји су и даље затворени, а Акропољски музеј је потпуно пребачен у онлајн свијет. У овом трену могуће је истражити и прегледати било шта од доступних археолошких открића у Атини, а сви експонати приказани су у високој резолуцији. Свима који су заинтересовани за истраживање овог свијета доступне су различите апликације, видео-игре, снимци и 3Д слике.

Ово је први музеј у Грчкој који је потпуно дигитализован, а веб-сајт установе нуди детаљне информације о 2.156 експоната који су дио сталне поставке музеја.

Што се тиче осталих музеја који су у протеклих неколико мјесеци кренули сличним или истим путем, међу њима су Лувр, Британски музеј, ватикански музеји и бројни други музеји широм свијета.

Лувр посјетиоцима нуди различите онлајн туре својих најзначајнијих и најпопуларнијих изложби, као што су поставке египатских антиквитета и Микеланђелових дјела.

Британски музеј садржи колекцију од више од осам милиона објеката, а само дио свега тога доступан је онлајн, док неколико ватиканских музеја нуди колекцију значајних дјела и класичних скулптура које су биле у посједу папа, као и онлајн туре Сикстинске капеле и друге садржаје.

Лувр

Лувр и неколико других великих париских музеја претрпјели су тешке посљедице пандемије уз пад броја посјетилаца већи од 70 одсто. Највећи музеј свијета, затворен шест мјесеци, прошле године дочекао је 2,7 милиона посјетилаца, за разлику од 9,6 милион, колико их је било 2019. године. Највише посјетилаца, 10,2 милиона, имао је 2018. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана